Βουλγαρία: Ο επικίνδυνος επεκτατισμός των Τούρκων




Οκτώβριος 24, 2016.


«Πως μπορούμε να σκεφθούμε διαφορετικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κάρτζαλι από ό, τι την Αδριανούπολη; Πώς να υποθέσουμε ότι δεν συνδέονται η Γκαζίαντεπ και το Χαλέπι, τη Σιίρτ και τη Μοσούλη; 



Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε διαφορετικά για την Γκαζίαντεπ  και το Χαλέπι, τη Ριζούντα και το Βατούμ, την Προύσα και τα Σκόπια; Εμείς δεν μιλάμε για άλλους κόσμους,  αυτές οι γεωγραφικές περιοχές είναι κομμάτια της ψυχής μας. 

Εδαφικά αυτές οι πόλεις βρίσκονται σε άλλες χώρες, αλλά και τα σύνορα της καρδιάς μας είναι μεγάλα και τις καλύπτουν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Προύσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bgnes.



Ο Ερντογάν έθεσε τρία σημαντικά ζητήματα- την επιστροφή της θανατικής ποινής, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στη μελέτη της ιστορίας της Τουρκίας.



«Μας ρωτούν γιατί μας ενδιαφέρει το Ιράκ και η Συρία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καρμπάχ , τα Βαλκάνια και η Βόρεια Αφρική. Αυτές οι χώρες δεν είναι ξένες προς εμάς. Πώς να διαχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι. Είτε είστε στο Χατάι είτε στο Μαρόκο ή αλλού στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική θα συναντήσετε μονοπάτια των προγόνων μας. Τα ίδια και στη Θράκη προς την Ανατολική Ευρώπη,  γεγονότα των προγόνων μας βρίσκονται σε κάθε βήμα σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές».



«Η Τουρκία είναι μια χώρα που ανοίγει την αγκαλιά της σε όλα τα θύματα των συγκρούσεων και μαχών, στην Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Συρία, το Ιράκ. Φυσικά τα σύνορά μας είναι διαφορετικά. Αλλά άλλα είναι τα σύνορα της καρδιάς μας. Φυσικά, σεβόμαστε τα υπάρχοντα σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να οριοθετούν τα σύνορα της καρδιάς μας και δεν το επιτρέπουμε.



»Αντίθετα, είμαστε επιφορτισμένοι με δεσμεύσεις και το καθήκον μας. Αν αρνηθούμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα και ότι μοιραζόμαστε την ίδια κουλτούρα στην Κεντρική Ασία (Μογγολία) και στη Σιβηρία, θα πρέπει να αρνηθούμε τον εαυτό μας.



» Ο πολιτισμός μας δεν επιτρέπει την άρνηση της αλήθειας. Είναι καθήκον και δικαίωμά μας να ενδιαφερόμαστε για τη Θράκη, τη Συρία, τη Λιβύη, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και άλλες αδελφικές περιοχές.



Τουρκία δεν είναι μόνο η υπάρχουσα Τουρκία, η εθνική συνείδηση για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική για να πιστεύουμε στον εαυτό μας» δήλωσε ο Ερντογάν.



Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανέναν πρόβλημα με την κυριαρχία της κάθε χώρας και σέβεται τα σύνορά της.



«Σήμερα, όταν αναφερόμαστε για τη Συρία, το Ιράκ, την Κριμαία, τη Δυτική Θράκη, τη Βοσνία, κάποιοι άνθρωποι μας κοιτάζουν σαν να είμαστε εξωγήινοι. Και ακόμη κάνουν λόγω άγνοιας την ερώτηση «Ποια είναι η σχέση της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράκ και τη Βοσνία;».



Σεβόμαστε τα σύνορα όλων των χωρών και δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα με την εθνική τους κυριαρχία. Ανησυχούμε, ωστόσο, για την προστασία και τη διατήρηση της ζωής εκεί των αδελφών μας και την πολιτιστική  μας κληρονομιά.



Επειδή σε κάθε γωνιά αυτών των γεωγραφικών περιοχών υπάρχουν χνάρια των προγόνων μας που έχυσαν το αίμα τους εκεί, υπάρχουν οι τάφοι τους. Όλα αυτά φαίνονται να είναι χωρισμένα από εμάς; είπε ρητορικά ο Ερντογάν.



Τόνισε ότι οι ιδρυτές της Δημοκρατίας στη χώρα γεννήθηκαν σε περιοχές που παραμένουν έξω από το τουρκικό κράτος, «αλλά η δημοκρατία δεν είναι η αρχή, ήταν το τελευταίο μέρος της σύγχρονης ιστορίας μας».



«Πρέπει να πω ότι δεν εγκρίναμε εκούσια τα υπάρχοντα σύνορα της χώρας  μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα σημαντικό μέρος  αυτών που έφεραν  τη Δημοκρατία, γεννήθηκαν  και γαλουχήθηκαν σε εδάφη που έχουν μείνει έξω από το νέο κράτος μας. Ξέρετε τι εννοώ- ότι εκεί φθάσαμε μετά από μακρές περιόδους διαρκών πολέμων και η ανάγκη για μια παύση οδήγησε σε αυτές τις συνέπειες.»



Αναφέρθηκε, επίσης, σε «αμφισβητούμενες συνθήκες» που περιόρισαν το τουρκικό κράτος και τόνισε ότι είναι απαραίτητο στην εκπαίδευση να αλλάξει η τουρκική ιστορία, «είναι επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουμε αυτήν την ψεύτικη ιστορία και την αντίληψη αυτού του πολιτισμού», είπε ο Ερντογάν.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr