Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο σε θαλάσσια περιοχή τουρκικών υποβρύχιων καλωδίων





Οκτώβριος  19, 2016.


Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγει δραστηριότητες αναγνώρισης τουρκικών υποβρύχιων καλωδίων με ενδεχόμενη πρόθεση να διακόψει γραμμές επικοινωνίας, πριν από την αποφασιστική μάχη στο Χαλέπι.




Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα ‘Rusvesna που επικαλείται δημοσίευμα της «The Daily Beast».
Στις αρχές  Οκτωβρίου 2016 το κατασκοπευτικό πλοίο που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας πέρασε τα Στενά  του Βοσπόρου με δηλωμένο προορισμό το Ομάν.



Ωστόσο, βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο κοντά στη γραμμή των υποβρυχίων τουρκικών καλωδίων, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.



Το ρωσικό πλοίο ‘Yantar’ κινείται πολύ αργά αλλά δεν έχει κατεύθυνση προς τη Διώρυγα του Σουέζ, προκειμένου να κατευθυνθεί στο Ομάν. Πλέει μεταξύ των τουρκικών και λιβανικών ακτών, κοντά στη ζώνη των  υποθαλάσσιων  καλωδίων  «Tyrcyos-2» και νοτιότερα στη ζώνη καλωδίων IMEWE,  και ενδεχομένως να ερευνά την υποθαλάσσια περιοχή με κάμερες ή μικρο-υποβρύχιο μηχανισμό ή άλλον εξοπλισμό παρακολούθησης.



Το πλοίο σε πολλά σημεία παραμένει ακίνητο υποδηλώνοντας ότι ενεργεί  έρευνες ή περιμένει την επιστροφή στην επιφάνεια μικρο-υποβρυχίου.



Το  αμερικανικό δημοσίευμα του «The Daily Beast» ισχυρίζεται ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Χαλέπι, και έχει σκοπό να διακόψει την παροχή των υποβρυχίων καλωδίων, στερώντας από τους τρομοκράτες τις βασικές τους επικοινωνίες.



Η διακοπή του Διαδικτύου είναι ασφαλές ότι θα διαταράξει  την υπεράσπιση των τρομοκρατών από τις κατεχόμενες περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι. Συγχρόνως, η εμπόδιση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα  αποκόψει μετάδοση πληροφοριών από τα αμερικανικά πλοία της Μεσογείου προς τους συντονιστές των τρομοκρατών στη Συρία.



Σύμφωνα από πληροφορίες αμερικανικών εταιρειών που παρακολουθούν τις επικοινωνίες,  στη Συρία εντοπίζονται, ήδη, αδυναμίες στη λειτουργία του Διαδικτύου, που θα μπορούσε το φαινόμενο να συνδυαστεί με την αποφασιστική επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων στο Χαλέπι. Οι διακοπές στο Διαδίκτυο άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν δηλαδή το ρωσικό πλοίο «Yantar» πέρασε το Βόσπορο.



Η αμερικανική ‘υπερβολική προσοχή’ για την κίνηση του ρωσικού πλοίου προκαλείται από μια μυστηριώδη ιστορία.



Πριν από έναν χρόνο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει το «Yantar» στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που είχε εκδηλωθεί σοβαρή ανησυχία από την ηγεσία του πολεμικού ναυτικού και των ειδικών υπηρεσιών της χώρας, από προβλήματα στις επικοινωνίες. 


Το Πεντάγωνο είχε εκφράσει, τότε, τις ανησυχίες αυτές με αναφορές ότι το ρωσικό πλοίο πιθανόν να είχε ‘κόψει’ υποβρύχια καλώδια.

Ο νέος ρωσικός υπερκατάσκοπος, το πλοίο «
Yantar», χτίσθηκε το 2014, το 2015 εντάχθηκε στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αλλά, ανήκει στο Αρχηγείο του υπουργείου Άμυνας, για την εξερεύνηση βαθέων υδάτων.


Θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς στρατιωτικές δομές. Συλλέγει πληροφορίες, όχι μόνο όσες βγαίνουν στον αέρα, αλλά και  με ειδικό υποβρύχιο εξοπλισμό έχει δυνατότητες ενσύρματων επικοινωνιών. Δεν υπάρχει ανάλογο πλοίο παγκοσμίως.


Διαθέτει δύο μίνι υποβρύχια πληρώματος τριών ανδρών που μπορούν να κατέβουν μέχρι 6.000 μέτρα βάθος. Το πλήρωμα έχει τη δυνατότητα χειρισμού υδραυλικών βραχιόνων και εικάζεται ότι μπορούν να κόψουν τα καλώδια επικοινωνιών και να θέσουν εξοπλισμό υποκλοπής για τις μυστικές υπηρεσίες ή να εκτελέσουν άλλες υποβρύχιες μηχανικές εργασίες.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr