Μουσταφά Ακιντζί: Μπορεί να γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο στα μέσα του 2017





Νοέμβριος 30, 2016.22:10

Άγκυρα.

Ο πρόεδρος των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Κύπρο μέσα στο 2017.



Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν «όλα τα στοιχεία της διαφοράς» μέχρι το τέλος του έτους.



«Ας πάρουμε ένα περίγραμμα, [και] να περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για το τι θα γίνει με το εδαφικό. Ας περιμένουμε να μάθουμε τι θα συμβεί σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας ισότητα», δήλωσε ο Ακιντζί.



Στις παρατηρήσεις του, ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας είπε υπάρχουν πολλά ζητήματα σχετικά με τη σύνταξη των συνταγμάτων και η υλοποίησή  τους μπορεί να πέσει μέσα στο 2017, προσθέτοντας ότι  κατά τους τρεις πρώτους μήνες θα δούμε την προετοιμασία των συνταγμάτων.



«Στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, πρέπει να δοθεί στο λαό μας επαρκής χρόνος. Ο καθένας θα δει σε ποια θέματα συμφωνεί. Δημοψηφίσματα μπορεί να γίνουν στα μέσα του 2017», είπε ο Ακιντζί.



Ο Τζόνσον από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Ακιντζί για την προσπάθειά του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το διαιρεμένο νησί και δήλωσε ότι «η Βρετανία επιθυμεί να βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς στην Κύπρο».



Την περασμένη Δευτέρα,  με μεσολάβηση του ΟΗΕ έγιναν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο μεταξύ του Ακιντζί και του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στον Μοντ Πελερίν, χωρίς να καταλήξουν σε λύση.



Συζητήσεις για την επανένωση επαναλήφθηκαν το Μάιο του 2015, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν επανειλημμένα την αισιοδοξία ότι μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί έως το τέλος του 2016, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr