«Ο αλβανικός εθνικισμός γίνεται μόνο για την εξουσία»




Νοέμβριος 4, 2016.

Ο πρώην βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος, Μπέν Μπλούσι, αναφέρεται στη διαμάχη Αλβανίας-Ελλάδας, όσον αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι ένας …αλβανός έσωσε την Ακρόπολη και ότι η Χιμάρα είναι αλβανικό έδαφος.




Ο Μπλούσι (Ben Blushi) σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι οι εθνικιστές επιδιώκουν μόνο την εξουσία. 



Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί πολιτικοί στρέφονται προς τον εθνικισμό γιατί βλέπουν ότι μπορούν να αντλήσουν οπαδούς.



«Υπάρχει το δεδομένο ότι οι εθνικιστές έχουν αρχίσει να κάνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, η Αλβανία δεν μπορεί να μείνει από έξω. Αλλά οι Αλβανοί εθνικιστές  δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.



Έχουν μια κοινή ρητορική, δεν ζητούν περισσότερη ισότητα,  ούτε, φυσικά, δικαιοσύνη, αρμονία, αλληλεγγύη,  που για αυτά απαιτούνται  πραγματικό πολιτικό σθένος.  



Έχουν επίσης ένα κοινό (οι Αλβανοί εθνικιστές),  δεν ξέρουν πώς να κυβερνήσουν  και όταν συνειδητοποιούν την κακή τους διακυβέρνηση, γίνονται ακόμη πιο εθνικιστές  από ό, τι ήταν, για να αναζητήσουν νέες πηγές οπαδών, πέρα από τις ιδέες που είχαν. Έτσι έκαναν και πριν από τέσσερα χρόνια».



Ο Μπλούσι σύγκρινε τον Έντι Ράμα με τον Σαλί Μπερίσα τον πρώην πρωθυπουργό που στο τέλος της θητείας του στράφηκε προς τον εθνικισμό, γνωρίζοντας ότι έχανε τις επόμενες εκλογές ( είχε πει ότι η Αλβανία έφθανε μέχρι την ελληνική πόλη Πρέβεζα). Έχασε τις εκλογές. Και τώρα βρισκόμαστε, μετά από τέσσερα χρόνια πάλι στο σημείο που ήμασταν το 2012. 



Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στρέφεται προς τον εθνικισμό λόγω των χαμηλών δημοσκοπήσεων της κυβέρνησής του.



Αναφερόμενος στο θέμα της κατεδάφισης οικιών στη Χιμάρα, ο Μπλούσι τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αναμιγνύεται.


«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ελλάδα αναμιγνύεται στην κατεδάφιση ορισμένων σπιτιών στην Χιμάρα. Εάν πρέπει να γκρεμισθούν ή όχι, δεν είναι θέμα της Ελλάδας.


Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προστατεύει τις μειονότητές της, νομίζω, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι  και δεν πρέπει να επιτρέπεται να είναι ο υπερασπιστής των Ορθόδοξων Αλβανών», δήλωσε ο Μπλούσι.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr