“ Ιδρύεται Ειδικού Σκοπού πολεμική αεροπορία από Βουλγαρία- Σλοβενία-Ουγγαρία-Κροατία”





Η Κροατία με τρία κράτη και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδρύει ειδική αεροπορική υπηρεσία,  δημιουργώντας τις κροατικές Delta Force, γράφει η κροατική εφημερίδα

Νοέμβριος 29, 2016. 15:18

Ζάγκρεμπ.

Η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Κροατία θα σχηματίσουν μια κοινή ειδικού σκοπού Πολεμική Αεροπορία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως γράφει η κροατική εφημερίδα ‘Γιουτάρνι Λιστ’ [Jutarnji List].




Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει εγκρίνει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Κροατίας, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις  εδώ και έναν χρόνο, για την υλοποίησης του σχεδίου. 




 Ωστόσο, η ‘Γιουτάρνι Λιστ’ σημειώνει ότι πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες,  που πιστεύουν ότι μια πολυεθνική αεροπορική δύναμη στα Βαλκάνια θα έχει τη δυνατότητα δράσης κατά των τρομοκρατών στη Μεσόγειο και την βόρεια Αφρική.




«Οι δυνάμεις των τεσσάρων χωρών θα είναι εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες με δυνατότητα διείσδυσης στο έδαφος του εχθρού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρόμοιες με αυτές της SAS του Ηνωμένου Βασιλείου», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.




Η συμφωνία για τη δημιουργία  κοινών εναέριων ειδικών δυνάμεων υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο στο Σπλίτ από τους Διοικητές των Στρατών των τεσσάρων κρατών.




Το περιοδικό «Κροάτης Στρατιώτης» που εκδίδεται από υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο σχηματισμός αυτός αποτελεί «ένα γερό θεμέλιο για τη δημιουργία ενός πολυεθνικού κέντρου εκπαίδευσης και κατάρτισης των μονάδων αεροπορίας που προορίζονται για εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. Το όλο έργο είναι υπό την αιγίδα της Ειδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η Κροατία μέχρι σήμερα δεν είχε ειδικές αεροπορικές δυνάμεις, όπως σημειώνεται.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr