Ο ΥΠΕΞ Συρίας απέρριψε πρόταση του ΟΗΕ για αυτονομία στο ανατολικό Χαλέπι




Νοέμβριος 20, 2016. 21:10

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ, απέρριψε σθεναρά την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με δημιουργία μια αυτόνομης περιοχής που θα διευθύνεται από τις αντάρτες που υποστηρίζονται από το εξωτερικό στο ανατολικά τμήμα της στρατηγικής πόλης  του Χαλεπίου.




« Απορρίφθηκε ολοκληρωτικά, η πρόταση αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας μας», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, στη Δαμασκό την Κυριακή.



Ο Μουαλέμ στη συνέχεια έκανε σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει τις επιθέσεις της κατά των τρομοκρατικών θέσεων στο ανατολικό Χαλέπι, όπου έχουν συναθροιστεί  οι ομάδες των τρομοκρατών και συμπλήρωσε ότι η διακυβέρνηση της Δαμασκού  δεν δέχεται  να αφήσει τους πολίτες της να γίνουν όμηροι των ανταρτών.



«Συμφωνήσαμε ότι είναι ανάγκη οι τρομοκράτες να βγουν από το ανατολικό Χαλέπι για να σταματήσουν τα δεινά των αμάχων στην πόλη», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Συρίας.



Ο ίδιος υποστήριξε ότι  οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διασώσουν  την τρομοκρατική  ομάδα «Τζαμπζχάτ Φατάχ αλ Σαμ» (πρώην Τζαμπχάτ αλ Νούσρα- προσκείμενη στην Αλ Κάιντα) και επεσήμανε ότι έχουν πολλαπλά σενάρια για την οργάνωση αυτή.



Ο Μουαλέμ κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να θέσει τέλος στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τις ένοπλες ομάδες στο εσωτερικό της Συρίας, καθώς και τον περιορισμό σε χώρες της Μέσης Ανατολής που τους υποστηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά.



«Αυτό που θέλουμε  από τη νέα διακυβέρνηση (των ΗΠΑ), είναι να σταματήσει την υποστήριξη (των ένοπλων ομάδων), αλλά και να περιορίσει τις περιφερειακές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις ομάδες αυτές», είπε.



Αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι η Άγκυρα επιτέθηκε και εισέβαλε στο συριακό έδαφος, υπονομεύοντας την κυριαρχία της κεντρικής κυβέρνησης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr