Ένωση Αλβανικών Δήμων στα Βαλκάνια-Αντιδράσεις σερβικών ΜΜΕ





Νοέμβριος 29, 2016. 20:20

Με τίτλο «Νέα επίθεση στη Σερβία, οι Αλβανοί μας παίρνουν το Πρέσεβο!» η σερβική εφημερίδα ‘Αλο’ αναφέρεται σε αλβανικό σχέδιο για τη λεγόμενη ‘Μεγάλη Αλβανία’.




«Με την ευκαιρία της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας, στα Τίρανα διαμορφώθηκε χθες μια Ένωση των αλβανικών δήμων της περιφέρειας, όπου από εκτός από την αλβανική πρωτεύουσα, περιέχονται το Πρέσεβο (Σερβία), η Πρίστινα (Κοσσυφοπέδιο), Τέτοβο (Σκόπια) και η Ούλτσινι (Μαυροβούνιο)»,γράφει η σερβική εφημερίδα.



Η συμφωνία υπεγράφη από όλους τους δημάρχους των πόλεων που αναφέρθηκαν και ο Έριον Βελιάι (Erjon Veliaj ) δήλωσε ότι «σύντομα θα κάνουμε ένα σταθερό δίκτυο, με το οποίο θα επικοινωνούμε και θα ενημερωνόμαστε», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των Τιράνων.



Σύμφωνα με τον Σέρβο αναλυτή Μίλοβαν Ντρεσούν, αυτή η Ένωση δείχνει ότι δεν έχει εγκαταλειφτεί η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.



 «Τι είδους αλβανικοί δήμοι είναι αυτοί; το Πρέσεβο βρίσκεται στη Σερβία και εκεί δεν ζουν μόνο Αλβανοί, αλλά Σέρβοι και Ρομά. Το Τέτοβο βρίσκεται στα Σκόπια, η Ούλτσινι στο Μαυροβούνιο. Φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σημασία τα λόγια του Έντι Ράμα που είπε πρόσφατα , ότι η ιδέα αυτή είναι νεκρή. Κάποιος προσπαθεί να την αναβιώσει και κινείται μέσω των δήμων, των πόλεων και στη συνέχεια για ένα κοινό κράτος. Αυτό έγινε την Ημέρα της αλβανικής σημαίας και στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα,  ότι μια μέρα όλοι αυτοί θα ζούνε σε μια χώρα,  που είναι αδύνατο να γίνει χωρίς πολέμους».



«Πρώτα από όλα , είναι ένα σοβαρό χαστούκι σε όλη την περιοχή αμφισβητώντας τη διεθνή κοινότητα. Η Σερβία ήταν πάντα στο πνεύμα της βελτίωσης των σχέσεων με την Αλβανία, η οποία απλά έπρεπε να κλείσει το χώρο στις ακραίες πολιτικές ιδέες, αλλά φαίνεται ότι κάποιος δεν ενοχλείται από αυτήν την Ένωση», είπε ο Ντρεσούν στο ‘Αλό’.



Ο Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς, επικεφαλής του συνασπισμού του Δημοκρατικού Μετώπου έγραψε στο Twitter ότι «ο Τζουκάνοβιτς είναι ο μεγαλύτερος προδότης στην ιστορία του Μαυροβουνίου, αφού επέτρεψε την Ούλτσινι να μπει στην Ένωση των Αλβανικών Δήμων».



Η εφημερίδα  Βέτσερνι Νόβοστι- «Vecernje Novosti» σχολίασε τη συνάντηση στα Τίρανα ως «μία μυστική συμβολή για τη Μεγάλη Αλβανία την παραμονή της ημέρας της αλβανικής ανεξαρτησίας.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr