Η Ισπανία ζητά εξηγήσεις για το drone που δώρισε το Ισραήλ στη Ρωσία





Νοέμβριος 25, 2016. 19:21

Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ,  το Ισραήλ, ο υπουργός Γεωργίας Γιούρι Άριελ, του δώρισε ένα τηλεκατευθυνόμενο εναέριο σύστημα (Drone) ενός ερευνητικού κέντρου, παρά το γεγονός ότι απαγορευότανε να το κάνει χωρίς προηγουμένως να λάβει άδεια από την κατασκευάστρια χώρα- Ισπανία.




Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ζήτησε διευκρινίσεις από το Ισραήλ, μετά την απόφαση του υπουργού Γεωργίας της χώρας, να δωρίσει  στον επικεφαλής της ρωσικής  αντιπροσωπείας  ένα ισπανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο δυνητικά περιείχε ευαίσθητες τεχνολογικές πληροφορίες.



Ο Μεντβέντεφ δέχθηκε το drone, το οποίο σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είναι αξίας περίπου € 50.000, του οποίου η  τεχνολογία είναι αποκλειστικό δικαίωμα των Ισπανών.



 Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο,  ότι η ισπανική ‘Alpha Unmanned Systems’ πώλησε  το μη επανδρωμένο στο ισραηλινό ‘Volcani Centre’, προκειμένου να προβεί σε γεωργικές έρευνες κρατώντας τα δικαιώματα της τεχνογνωσίας και παραγωγής.



«Από την κυβέρνηση της Ισπανίας δεν ζητήθηκε η σχετική άδεια» ανέφερε προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επίσημη νότα στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Μαδρίτη ‘ζητώντας διευκρινίσεις για το θέμα’.



Η εφημερίδα ‘Haaretz του Ισραήλ επισημαίνει ότι δεν έγινε γνωστό εάν το drone που έγινε δώρο στον Μεντβέντεφ ήταν με ή χωρίς τηλεχειριστήριο ή ακόμη εάν περιείχε και θερμική κάμερα. Το προσωπικό του ισραηλινού Volcani Centre’ αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία.



Ο Ναχμάν Σάι  επικεφαλής της 'Σιωνιστικής Ένωσης' της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «παραδόθηκε μια τεχνογνωσία της Δύσης σε λάθος χέρια».



Επίσης, ο βουλευτής της 'Σιωνιστικής Ένωσης', Σταβ Σαφίρ, ζήτησε την παραίτηση του ισραηλινού υπουργού που προέρχεται από το ακροδεξιό  κόμμα της «Εβραϊκής Οικίας», σύμφωνα με το δημοσίευμα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr