«Η Τουρκία είναι όπως η Γερμανία μετά το 1933»




Δεκέμβριος 3, 2016. 08:34


Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι υπήκοοι καταφεύγουν στη Γερμανία αναζητώντας άσυλο. Η κατάσταση την οποία δημιούργησε ο Ερντογάν στην Τουρκία απειλεί την ζωή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Κούρδοι και ένας από αυτούς είναι ο Μαζάρ Τσουμρούτ (Mazhar Zümrüt), σημειώνει η ‘Deutsche Welle.



Ο Τσουμρούτ έφθασε στη Γερμανία τον Μάιο μαζί με Σύριους και Ιρακινούς. Πολιτικό άσυλο ζήτησε επίσημα στις 20 Μαΐου. Φοβόταν για τη ζωή του σε μια χώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επεκτείνει το δεσποτισμό σε κάθε έκφραση της κοινωνικής ζωής.




«Η Τουρκία από την οποία διέφυγα βρίσκεται στο ίδιο στάδιο, όπως η Γερμανία μετά το 1933», λέει ο Τσουμρούτ, «τώρα η μόνη ελπίδα μου είναι η Γερμανία, όπου οι νόμοι είναι σεβαστοί».




Αυτός είναι ένας Κούρδος από το Ντιγιαρμπακίρ που βίωνε την αδικία κάθε μέρα. Τον αποκαλούσαν προδότη και τρομοκράτη. Στις αρχές του έτους ένα απόσπασμα αστυνομικών εισέβαλε στο σπίτι του, τότε κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα για να φύγει.




Την ημέρα εκείνη είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Ο Μαζάρ Τσουμρούτ έφυγε κρυφά. Είχε κατηγορηθεί ότι συνεργάζονταν με την απαγορευμένη στην Τουρκία μαχητική οργάνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).




Η Γερμανική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε αλληλεγγύη  προς τους διωκόμενους Τούρκους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ, δήλωσε πρόσφατα «Όλοι οι διωκόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αλληλέγγυα μαζί τους, στις πολιτικές διώξεις εναντίον τους έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο».





Για τον Μαζάρ Τσουμρούτ αυτές οι δηλώσεις ήταν μεγάλη ανακούφιση. Μια ελπίδα. «Η Γερμανία είναι κράτος δικαίου. Δεν νομίζω ότι θα μας παραδώσει στους φασίστες της Τουρκίας».




Το αίτημα για χορήγηση ασύλου θα αποφασισθεί σύντομα. 

Αυτό το έτος, στους πολίτες της Τουρκίας εγκρίθηκε μόνο περίπου 7% των αιτήσεων ασύλου. Και εάν δεν του χορηγηθεί άσυλο, ο Μαζάρ Τσουμράτ το μόνο που σκέφτεται να κάνει είναι κρυφθεί…, γράφει η Ντόιτσε Βέλε.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr