Το Ισραήλ περιορίζει τις διπλωματικές σχέσεις με δώδεκα κράτη




Δεκέμβριος 27, 2016. 19:43

Την αγανάκτησή της εξέφρασε,  για το ψήφισμα του ΟΗΕ, κατά της εποικιστικής πολιτικής η ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ συγχρόνως αποφάσισε  να μειώσει τις διπλωματικές σχέσεις με δώδεκα χώρες- όλες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.




Αυτό ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, επιβαιώνοντας τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης καθώς και του αμερικανικού καναλιού CNN, όπως σημειώνει  η γερμανική ‘Zeit Online’ (φωτό).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων σε χώρες που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος θα «μειωθούν προσωρινά» και οι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στο Ισραήλ.


Επίσης, οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών δεν θα μπορούν να ‘κάνουν προσκύνημα στο Ισραήλ, να μαθαίνουν  για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα στον κυβερνοχώρο και τη γεωργική τεχνολογία και στη συνέχεια να κάνουν ό, τι θέλουν στον ΟΗΕ».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ υποβαθμίσθηκαν με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ουκρανία, την Αγκόλα, την Αίγυπτο, την Ουρουγουάη, την Ισπανία, τη Σενεγάλη και τη Νέα Ζηλανδία. 



Όλες αυτές οι χώρες ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή για άμεση διακοπή των δραστηριοτήτων του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.



Οι οικισμοί αυτοί δεν έχουν καμία νομιμότητα και θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση μιας λύσης μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με το κείμενο.



Ήταν η πρώτη φορά από το 1979 που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την ισραηλινή εποικιστική πολιτική.


Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν οι δυνατότητες για δίωξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτό θα μπορούσε να φέρει κυρώσεις στα εβραϊκά προϊόντα.



 Το ψήφισμα έγινε δυνατό, κυρίως, από την απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσει βέτο, αλλά απλά να απέχει.

Αυτό εξόργισε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που δήλωσε ότι  δέχεται το χτύπημα από τις ΗΠΑ, αλλά "δεν προτίθεται να γυρίσει και το άλλο μάγουλο".

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr