Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πιστεύει στη δημιουργία νέας Σοβιετικής Ένωσης




«Παρέδωσα την εξουσία και παραιτήθηκα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία», λέει ο Γκορμπατσόφ στο Tass.

Δεκέμβριος 13, 2016. 19:19


Ο τελευταίος σοβιετικός πρόεδρος, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πιστεύει ότι είναι δυνατόν να σχηματισθεί εκ νέου ένα Ομοσπονδιακό κράτος μέσα στα όρια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.




«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο κράτος εντός των ορίων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η σύστασή του θα γίνει με εθελοντική βάση», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο ρωσικό πρακτορείο Tass.



Τόνισε ότι δεν πρέπειι να θεωρείται υπεύθυνος για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, επειδή, όπως είπε, αγωνίστηκε για την επιβίωσή της.



«Τα γεγονότα επηρεάστηκαν από έναν αριθμό παραγόντων, όπως το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 1991, καθώς και οι ιδιοτροπίες του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.



Ο ίδιος απέρριψε ως αβάσιμες τις αξιώσεις ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδηγήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις, που ονομάστηκαν ‘περεστρόικα’.



«Θα ήταν μεγάλο ιστορικό λάθος να σκεφτούμε έτσι. Κατά τη διάρκεια της περεστρόικα η χώρα ξεκίνησε στο δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Που αποδείχθηκε πολύ δύσκολος. Πιο δύσκολος, από ό, τι πιστεύαμε στην αρχή, δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr