Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την Κριμαία




Δεκέμβριος 20, 2016. 21:21

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα που καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας, αναφέροντας ότι «προσωρινά έχει καταληφθεί» από τη Ρωσία.




 Η Γενική Συνέλευση, χθες, με 70 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 77 αποχές, ενέκρινε το ψήφισμα «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και της πόλης Σεβαστούπολης (Ουκρανία)», όπως σημειώνεται.



Το ψήφισμα καλεί τις «ρωσικές αρχές κατοχής» να σταματήσουν «όλες τις καταχρήσεις προς τον πληθυσμό της Κριμαίας», ιδιαίτερα «τα μέτρα και πρακτικές διακρίσεων, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».



Η Ρωσία αντέδρασε κατά του ψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ότι έχει ‘πολιτικά κίνητρα’ και ‘μονόπλευρα’, όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο Beta.



Το κείμενο αναφέρεται σε προηγούμενο ψήφισμα του ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και καταδικάζει την «προσωρινή κατοχή μέρους τους εδάφους της Ουκρανίας, την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη Σεβαστούπολη».



Το ρωσικό Sputnik καθώς και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ψήφισμα καταψήφισαν η Σερβία, Αγκόλα, Λευκορωσία, Βενεζουέλα, Ιράν, Καζακστάν, Κίνα, Κούβα, Βόρειος Κορέα, Ρωσία, και η Συρία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr