Σκόπια: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για σχηματισμό κυβέρνησης




Δεκέμβριος 31, 2016. 09:56

Σκόπια.

 
Από σήμερα ξεκινάει η περίοδος των δέκα ημερών, μέσα στις οποίες ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, θα πρέπει να παραδώσει εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης ‘στο υποψήφιο 



κόμμα ή κόμματα που έχουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο’, μετά τις πρόωρες  βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου.



Η προθεσμία που έχει ο Ιβάνοφ για ανάθεση της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, λήγει στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.



Χθες, έγινε η συγκρότηση του νέου Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από τρεις εβδομάδες, κατά την οποία επαληθεύθηκαν οι εντολές όλων των 120 εκλεγμένων μελών, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η περίοδος για το σχηματισμό της κυβέρνησης.



Σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος του Νότιου Σλαβικού Κράτους των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντός δέκα ημερών από τη σύσταση της Συνέλευσης (Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου), αναθέτει εντολή για τη σύσταση της κυβέρνησης στο υποψήφιο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.



Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου έχουν τα εξής επίσημα αποτελέσματα:
VMRO-DPMNE (σλαβικό) έδρες 51
SDSM (σλαβικό) έδρες 49
DUI (αλβανικό) έδρες 10
Κίνημα BESA(αλβανικό) έδρες 5
Συμμαχία Αλβανών(αλβανικό) έδρες 3
DPA( αλβανικό)  έδρες 2



Το VMRO-DPMNE μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 11ης Δεκεμβρίου δήλωσε ότι «δεσμεύεται στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», της οποίας η σύσταση θα γίνει από τον αρχηγό του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι.



Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε επανειλημμένα ότι η εκλογική νίκη είναι του SDSM για δημοκρατική αλλαγή στη χώρα και ότι τα Σκόπια «θα αποκτήσουν μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί προς το συμφέρον όλων των πολιτών της χώρας», ενώ υπαινίχθηκε ανοιχτά ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr