Σκόπια: Τα αλβανικά κόμματα δεν είναι ενωμένα





«Τα αλβανικά κόμματα δεν είναι ενωμένα», γράφει το δημοσίευμα

Δεκέμβριος 26, 2016. 14:48

Τα κόμματα του αλβανικού πολιτικού μπλοκ δεν δείχνουν διάθεση ενιαίας θέσης για μια κοινή πορεία  μελλοντικών διαπραγματεύσεων, σε βασικά ζητήματα των Αλβανών στα νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων- FYROM.




Ο  Αλί Αχμέτι, επικεφαλής του αλβανικού κόμματος της ‘Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση’- DUI,  προσκάλεσε όλα τα αλβανικά κόμματα σε μια κοινή συνεδρίαση, αλλά,  ήρθε μόνο το κόμμα της «Συμμαχίας των Αλβανών». Το κόμμα Besa  και το DPA  την αγνόησαν.



Ο Αχμέτι θα προσπαθήσει, εκ νέου,  από σήμερα, να πείσει τα άλλα αλβανικά κόμματα για μια συνάντηση σε μια κοινή θέση για το ζήτημα της αλβανικής γλώσσας στο κράτος των Σκοπίων, με στόχο να γίνει η δεύτερη επίσημη γλώσσα σε όλη την επικράτεια, με επαναπροσδιορισμό της συνταγματικής έννομης τάξης, με συναίνεση στη λήψη αποφάσεων σχετικά με όλα τα σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, τόσο στον προϋπολογισμό (για τα κρατικά κονδύλια σε Σλάβους και Αλβανούς) και την παράταση της διάρκειας του ειδικού δικαστηρίου για τη διαφθορά στη χώρα.



«Πρέπει να ενωθούμε. Οι διαφορές  μεταξύ μας είναι πολύ μικρές σε αντίθεση με τα μεγάλα θέματα που ενώνουν τους Αλβανούς. Είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση με το Besa  και το DPA ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή πλατφόρμα για τα ζητήματα των Αλβανών.



»Νομίζω ότι η απόφαση του Besa να μην παραστεί στη σημερινή συνάντηση δεν ήταν η ορθότερη, γιατί θέλουμε να αποφασίσουμε από κοινού για τα ζητήματα των Αλβανών στα Σκόπια.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ποιο σλαβικό συνασπισμό θα διαπραγματευθούμε, (το VMRO-DPMNE ή το  SDSM),  αλλά θα είναι αυτό που θα  έχει την ευθύνη για το μέλλον της χώρας», είπε ο Αχμέτι μετά τη συνάντηση του με το κόμμα της Συμμαχίας των Αλβανών, όπως σημειώνει η ‘Telma’.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr