‘Αυτόχθονες Έλληνες ο ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία’




Από το δημοσίευμα του ‘Shekulli

Δεκέμβριος 15, 2016. 18:08


Αλβανικό δημοσίευμα που αναφέρεται  στη συζήτηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις πέντε βασικές προτεραιότητες για τη χώρα αυτή, σημειώνεται και η προστασία του αυτόχθονος ελληνικού πληθυσμού της Αλβανίας.



Ο χαρακτηρισμός αυτός δημοσιεύεται από την αλβανική ‘Shekulli,  όπου τονίζεται «η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας περιγράφεται – στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ- ως αυτόχθονες», δηλαδή που υπήρχαν πριν από σημερινή πληθυσμιακή κατάσταση.



Χαρακτηριστική είναι και η φράση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά,  που τόνισε ότι υπάρχουν πέντε σημεία που σχετίζονται με την Αλβανία από την παράγραφο 47 ως την 55, που συμπεριελήφθησαν για πρώτη φορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών.



«Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων της ελληνικής μειονότητας, καθώς και τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία», είπε ο Κοτζιάς, προσθέτοντας:


«Γνωρίζετε ότι στο παρελθόν έγιναν προσπάθειες στην Αλβανία, για τη θέσπιση δικαιωμάτων στις μειονότητες, όπως για παράδειγμα να μιλούν τη δική τους γλώσσα στα δικαστήρια.


» Επίσης μειονοτικές περιοχές που δεν είχαν αναγνωρισθεί, όπως είναι η Χιμάρα με τα γνωστά επεισόδια που λαμβάνουν χώρα από καιρό σε καιρό», είπε ο Κοτζιάς.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στην παράγραφο 55, συμπεριελήφθη και «προωθείται συστηματικά από την ελληνική πλευρά, η σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις επιπτώσεις που αυτή έχει για την Ελλάδα». Τέλος, ο Κοτζιάς είπε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας, αλλά, σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr