Κοσσυφοπέδιο: Αντιδράσεις Αλβανών στην κατασκευή τείχους από τους Σέρβους στη Μιτρόβιτσα






Φωτό από το δημοσίευμα του Kosova Press

Δεκέμβριος 8, 2016. 18:53


Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.


Η εμφάνιση ενός τείχους στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που είναι ο μεγαλύτερος σερβικός θύλακας στο Κοσσυφοπέδιο, προκάλεσε ανησυχίες στους Αλβανούς, ότι οι Σέρβοι προσπαθούν να διαχωριστούν με φυσικά σύνορα από το νότιο τμήμα της πόλης.



Όταν άρχισαν οι κατασκευαστικές δραστηριότητες, προκάλεσαν έντονη αντίδραση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου.

Η υπουργός Εντίτα Ταχίρι δήλωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες.

«Η κατασκευή αυτού του τείχους είναι παράνομη και είναι κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών για την πρόσβαση στον ποταμό Ιμπάρ και πρέπει να σταματήσει. Η ώρα των τειχών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, τώρα είναι η ώρα της ελεύθερης κυκλοφορίας», είπε.


Αντιδράσεις παρουσιάστηκαν και από την Οργάνωση των Βετεράνων Πολέμου του UCK, όπως παρουσιάζονται σε ΜΜΕ του Κοσόβου:  « Ο UCK αντιτίθεται σθεναρά στην κατασκευή τείχους στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ιμπάρ που χωρίζει τη Μιτρόβιτσα, αφού υπάρχουν συνεχείς πιέσεις και άρνηση στα δικαιώματα των Αλβανών στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, επιτρέποντας τη λειτουργία των παράλληλων δομών», όπως αναφέρεται.


Στην ανακοίνωση των UCK -άδων σημειώνεται ότι «μετά τον πόλεμο μέχρι σήμερα, οι εντόπιοι και οι διεθνείς πολιτικοί επέτρεψαν στη σερβική μειονότητα να λειτουργεί με τις παράλληλες σερβικές δομές, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα στο εσωτερικό του κράτους του Κοσσυφοπεδίου».


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr