Σκόπια: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη ρητορική ‘ορισμένων πολιτικών’ κατά των πρεσβευτών στη χώρα




Δεκέμβριος 21, 2016. 21:19

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε, χθες, ανακοίνωση σχετικά με το νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, με την οποία σε διπλωματική γλώσσα αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και δίνει πολλαπλά μηνύματα, γράφει (όπως εικονίζεται) το ιδιωτικό πρακτορείο των Σκοπίων,’ Meta’.




«Ανησυχούμε για τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στην Ψευδομακεδονία, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου και καταδικάζουμε την ακραία ρητορική ορισμένων πολιτικών ηγετών,  που δίνουν την άδεια για επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών και πρέσβεων που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα.



»Καλούμε  τους πολιτικούς ηγέτες να σταματήσουν τις αβάσιμες επιθέσεις τους και να σεβασθούν τη δημοκρατική διαδικασία, επιτρέποντας το σχηματισμό μιας αξιόπιστης και σταθερής κυβέρνησης, προσηλωμένης στο κράτος δικαίου, της λογοδοσίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την κυβέρνηση αυτή που θα σχηματισθεί στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας».


Σχόλια του δημοσιεύματος



Ο συντάκτης του δημοσιεύματος σχολιάζει την αμερικανική ανακοίνωση ως εξής: 


«Καταδικάζουμε την ακραία ρητορική από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες…», είναι παραπάνω από σαφές ότι  αναφέρεται στον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος μπροστά από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή  δήλωσε ότι : το VMRO-DPMNE δεν θα συμμετάσχει σε επαναληπτικές εκλογές και δεν θα αναγνωρίσει τα αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών.



Επιπλέον,  ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι ‘κάποιοι πρεσβευτές άρχισαν έντονα να αναμιγνύονται με την εσωτερική πολιτική στη Ψευδομακεδονία. Θα πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν. Το VMRO-DPMNE δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάμιξη των πρεσβευτών σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και πρέπει να παραμείνουν εντός των εντολών και των εξουσιών των διπλωματικών τους ορίων’.



«…Που δίνουν την άδεια ( στο αμερικανικό κείμενο ‘gives licence to’) για επιθέσεις κατά των δημοκρατικών θεσμών και των πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα»

Αυτή η παράγραφος δηλώνει ότι στη ομιλία του ο Γκρούεφσκι παρείχε ‘νόμιμη’ άδεια ενθαρρύνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά των πρεσβευτών. 
Παρουσιάστηκαν, εξάλλου,  πολλές αναφορές στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για …νεκρολογίες  σε πρέσβεις (σημ. συγκεκριμένα κατά του Αμερικανού πρέσβη που πριν την τοποθέτηση του καθόρισε τους ψευδομακεδόνες των Σκοπίων ως Σλάβους)  και ύβρεων εναντίον τους, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr