Ο πρώην Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ επιμένει σε παράλληλες διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Σκοπίων




Φούλε: Η πρόταση για παράλληλες διαπραγματεύσεις  των  Σκοπίων με την ΕΕ και την Ελλάδα, δεν ξεχάσθηκε, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων Βεστ’.



Δεκέμβριος 7, 2016. 19:52


«Η πρότασή μου, όταν ήμουν Επίτροπος για τη Διεύρυνση στην ΕΕ, για παράλληλες διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, δεν έχει ξεχασθεί», δήλωσε ο προκάτοχος 



του  Γιόχανες Χαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  Στέφαν Φούλε, σε δημόσια συζήτηση για τα Βαλκάνια που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.



Η συζήτηση που είχε θέμα: «Τα Βαλκάνια και οι σχέσεις με την ΕΕ», διοργανώθηκε από την ΜΚΟ «Φίλοι της Ευρώπης».



Ο Στέφαν Φούλε, που σήμερα είναι Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι όταν πρότεινε τις παράλληλες διαπραγματεύσεις το 2012, ως επίτροπος της διεύρυνσης, δεν είχε καμία υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από ορισμένα κράτη-μέλη.



«Η πρόταση δεν έχει ξεχασθεί ή αναιρεθεί. Τότε είχα υποστηρίξει  την έναρξη των διπλών διαπραγματεύσεων, και  με την ΕΕ, και με το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα. Αλλά, διαπίστωσα πως μια τέτοια πρόταση βρισκόταν ‘στην κωλότσεπη» των πολιτικών και δεν ήταν ικανή να λειτουργήσει με την κατάσταση που επικρατούσε. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη τρόπος για να προσεγγίσουμε το ζήτημα», σχολίασε το Φούλε.



Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια, επεσήμανε ότι «καλλιεργείται ο εθνικισμός και ο εξτρεμισμός και αντίθετα στοιχεία  στην διαδικασία συμφιλίωσης», πρόσθεσε ότι «πρέπει να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις, να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία και πολιτικές δεσμεύσεις  από τα κράτη μέλη και τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr