Πούτιν και Ερντογάν θα συνεχίσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για τη Συρία




«Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία», γράφει το πρακτορείο Tass

Δεκέμβριος 30, 2016. 08:29

Μόσχα.


Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν, χθες, για την κατάσταση στη Συρία.



Οι δύο ηγέτες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση της Συρίας και προτίθενται να συνεχίσουν τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Αυτό αναφέρθηκε από τα γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Tass.



Η ανακοίνωση σημειώνει ότι «οι ηγέτες ζήτησαν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αντιτρομοκρατικής δράσης και ειδικότερα, τόνισαν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για τις τρομοκρατικές ομάδες και κυρίως για το Daesh (ισλαμικό κράτος).



«Στο πλαίσιο αυτό, τόνισαν τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διοργάνωση της συνάντησης για διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», σημειώνει το Κρεμλίνο.



Όπως είναι γνωστό ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να διαπραγματευθούν μια λύση για τη Συρία, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ενώ ο πρόεδρος της χώρας αυτής, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή. Ωστόσο η ημερομηνία των διαπραγματεύσεων δεν είναι ακόμη γνωστή.


 
Ο Πούτιν και ο Ερντογάν αναφέρθηκαν, επίσης, σε ορισμένα επίκαιρα θέματα της διμερούς συνεργασίας.


Επιπρόσθετα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, είχαν τηλεφωνική συνομιλία. Οι δύο διπλωμάτες τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών της Ρωσίας –Ιράν- Τουρκίας, προκειμένου να ξεπερασθεί η σύγκρουση στη Συρία.


Μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία



Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε, επίσης, την πρόταση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σάιγκου, για τη μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία στις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της υπογραφής των εγγράφων.



«Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας μας στη Συριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.



Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία «ασφαλώς και θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».


«Φυσικά, θα εκτελέσουμε τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βάση της Ταρτούς και στο αεροδρόμιο του Χμέιμιμ», είπε.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr