Ρουμανία: 40 χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν για «απονομή χάριτος» σε διεφθαρμένους πολιτικούς




Ιανουάριος 30, 2017. 19:35

Περίπου 40 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και άλλων ρουμανικών πόλεων την Κυριακή, για να διαμαρτυρηθούν σε αμφιλεγόμενα διατάγματα απονομής χάριτος σε διεφθαρμένους πολιτικούς  και την αποποινικοποίηση άλλων αδικημάτων.




Το πλήθος , κουνώντας εθνικές σημαίες φώναζαν «Ρουμάνοι ξυπνήστε!» «Κάτω οι κλέφτες», και άλλα συνθήματα.



Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου, δημοσίευσε δύο διατάγματα εκτάκτου ανάγκης για την απελευθέρωση κρατουμένων, που εκτίουν ποινές έως πέντε έτη για εγκλήματα που δεν καθορίζονται ως βίαια.



Εάν εγκριθούν τα διατάγματα, περίπου 2.500 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι και δικαστικοί που είναι έγκλειστοι με καταδίκες διαφθοράς θα αφεθούν ελεύθεροι.



Ο Γκριντεάνου προσπαθεί να εφαρμόσει τα μέτρα με έκτακτα διατάγματα παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο.
Πολλοί που διαμαρτύρονταν με τα παιδιά τους δήλωσαν ότι είναι αφύσικο οι κλέφτες να ελευθερώνονται «είναι ένα κακό μήνυμα για τα παιδιά μας», είπε η Άνσα μια 32χρονη μητέρα δύο παιδιών.



Η υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Γιοντάνσε υπερασπίστηκε τις προτάσεις λέγοντας ότι θα βοηθήσουν γιατί θα μετριασθεί η πίεση των υπερπλήρων φυλακών στη χώρα.



Οι διαδηλωτές τόσο στο Βουκουρέστι, όσο στις άλλες πόλεις ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.



Πηγή & φωτό : Ziare.com
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr