Τσίπρας από το Βελιγράδι: Ο αλυτρωτισμός και ο εθνικισμός εμποδίζουν την επίλυση του ονόματος



Το σλαβικό τηλεοπτικό 'Κανάλ 5' των Σκοπίων, αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σερβία

Ιανουάριος 31, 2017. 19:01


Βελιγράδι.


«Στο να βοηθήσει κάποιος στην επίλυση ενός θέματος, υπάρχει μία προϋπόθεση: πρέπει να θέλουν και οι δύο πλευρές που έχουν το πρόβλημα, ώστε να επιλυθεί. Αν η μία πλευρά θέλει και η άλλη δεν επιθυμεί,  με τη λογική αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα.



Υπό αυτήν την έννοια, λέω, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει δείξει τεράστια υπομονή, διότι δεν θέλουμε να έχουμε με τις γειτονικές μας χώρες διαφορές, θέλουμε να τις επιλύσουμε και θέλουμε τη συνεργασία.
Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι  ότι η συνεργασία για την επίλυση των διαφορών δεν είναι δυνατή, όταν κάποιος επιμένει σε αλυτρωτικές θέσεις και σε εμμονές που υποδεικνύουν έντονα μία εθνικιστική διάθεση,  που δεν είναι  κατάλληλη για την περιοχή μας και δεν αντιστοιχεί στους χρόνους στους οποίους ζούμε», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως σημειώνει το σλαβικό ‘Kanal 5’ των Σκοπίων.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται επίσημα τη Σερβία. Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξαντάρ Βούτσιτς συζήτησαν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στην περιοχή και το μέλλον των Βαλκανίων.



«Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή εκτός του ότι είναι ευρωπαϊκή,  βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δικές της προκλήσεις. Έχω εκφράσει την ανησυχία μου για τις αλυτρωτικές και εθνικιστικές φωνές που δυστυχώς εξακολουθούν να μαστίζουν την περιοχή και να παρεμποδίζουν την τελική συμφιλίωση και τις σχέσεις καλής γειτονίας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Και όχι με παραβιάσεις, παρεμβάσεις, ούτε με προκλήσεις και την άρνηση του διεθνούς δικαίου ή αλλαγές στις διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τσίπρας.



Οι δύο πρωθυπουργοί- συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα- συζήτησαν, επίσης, την οικονομική συνεργασία, τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης- Βελιγράδι, αλλά και την πλωτή σύνδεση μεταξύ Βελιγραδίου και Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Μοράβα- Αξιού. Συζητήθηκε ακόμη το πρόβλημα  της μεταναστευτική κρίσης.



Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θέση της Αθήνας στο θέμα του Κοσόβου, δηλαδή στη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr