Το κουρδικό εθνικό συμβούλιο θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία




Το δημοσίευμα του ‘aranews’ επισημαίνει ότι στη διάσκεψη που συμφωνήθηκε από Ρωσία, Τουρκία και Συρία, δεν προσκλήθηκε το κόμμα PYD που ζητά αυτονομία στη βόρεια Συρία



Ιανουάριος 18, 2017. 21:13


Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παρακολουθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα γίνουν στις 23 Ιανουαρίου, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, για την επίλυση του συριακού προβλήματος.

Το Συμβούλιο θα είναι μέρος του Εθνικού Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.
Απεναντίας,  δεν κλήθηκε το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ούτε εκπρόσωποί του που βρίσκονται στην αυτοδιοίκηση στη βόρεια Συρία.


Η κυβέρνηση της Τουρκίας αντιτίθεται σε κάθε μορφή συμμετοχής του PYD ή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, γιατί η Άγκυρα πιστεύει ότι τα τμήματα αυτά είναι παρακλάδια του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο το έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.


 Την Δευτέρα υποστηρικτές του PYD διαμαρτυρήθηκαν στην πόλη Καμισλί κατά του αποκλεισμού του κόμματός τους, λέγοντας ότι στη διάσκεψη της Αστάνα δεν εκπροσωπείται ο λαός της βόρειας Συρίας.


Επιπλέον, το εκτελεστικό όργανο της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε ψήφισμα βγει από την Αστάνα και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού συστήματος στη Συρία.


«Εμείς ως μέλη της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, Κούρδοι, Άραβες, Σύροι, Ασσύριοι και Αρμένιοι, θεωρούμε τον αποκλεισμό μας από τις διαπραγματεύσεις ως παραβίαση», ανακοίνωσε η εκτελεστική εξουσία.


Ο Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του PYD σε συνέντευξή του στο AraNews είπε ότι στόχος των
συνομιλιών που γίνονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία.


Η επικείμενη συνάντηση στην Αστάνα έχει ως στόχο τη διαπραγμάτευση πιθανών λύσεων στη συριακή κρίση», είπε ο Κούρδος πολιτικός, «ωστόσο, εξαιρουμένων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας αυτές οι συνομιλίες αποτελούν ένα μεγάλο λάθος», είπε.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr