Η Ουκρανία στη θύρα αναμονής του Ντόναλντ Τραμπ




Ιανουάριος 13, 2017. 09:28


Η επικείμενη ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εγείρει ανησυχίες, όχι μόνο μεταξύ των αντιπάλων του στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλούς πολιτικούς της Ουκρανίας.




Καθ’ όλη την επίσημη προεκλογική εκστρατεία, το Κίεβο είχε προβεί σε εμφανές νεύμα προς την Χίλαρι Κλίντον.


Ο Ποροσένκο και η ομάδα του πίστευαν ότι θα κερδίσει η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

 Τώρα, η Ουκρανία πρέπει να αναζητήσει μια κοινή γλώσσα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να αποδέχεται τις θέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδιαίτερα στη διευθέτηση της σύγκρουσης Ουκρανίας- Ρωσίας, στην οποία οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο.



Αυτό είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης του Κιέβου με την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, μήπως η Ουάσιγκτον αλλάξει πολιτική έναντι του ουκρανικού κράτους.


Υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ και η Ρωσία να αποφασίσουν για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή της. Με απλά λόγια ενδέχεται να καθορίσουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις ‘σφαίρες επιρροής’ και να αποδώσουν την Ουκρανία στην τροχιά της Ρωσίας.


Οι απαντήσεις στα ζητήματα αυτά θα επηρεάσουν σημαντικά τις τύχες τόσο της Κριμαίας όσο και της Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) αλλά και το σύνολο του ουκρανικού κράτους.


Από τη στάση της Ουάσιγκτον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εάν η Ρωσία θα αποσυρθεί από την Ντονμπάς και την Κριμαία. Η Μόσχα προβλέπεται να πείσει τον Τραμπ ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να διευθετηθεί με την φροντίδα της Ρωσίας.


Έργο της κυβέρνησης της Ουκρανίας και του ιδίου του Ποροσένκο είναι να πείσουν τη νέα ηγεσία στην Ουάσιγκτον ότι η περαιτέρω παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κριμαία και στην Ντονμπάς.


Ο Ουκρανός πολυεκατομμυριούχος, Βίκτορ Πίντσουκ, γαμπρός του πρώην προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, όπως δημοσίευσε η «Wall Street Journal», προτρέπει η Ουκρανία να κάνει έναν «οδυνηρό συμβιβασμό».


Το Κίεβο να ξεχάσει για λίγο διάστημα την προσάρτηση της Κριμαίας και να παγώσει τη σύγκρουση στην Ντονμπάς και συγχρόνως να παραιτηθεί η Ουκρανία από την πορεία της προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.


Με άλλα λόγια, το ουκρανικό κράτος να παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Η κατάσταση αυτή θα ικανοποιήσει πλήρως τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά εάν εφαρμοσθεί ένα τέτοιο σχέδιο, ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτική έκρηξη στην Ουκρανία.


Μετά το ευρω-μαϊντάν, τρία χρόνια πολέμου με χιλιάδες θύματα μια τέτοια συνθηκολόγηση είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους Ουκρανούς.


Είναι γεγονός ότι η Ουκρανία έκανε μια γεωπολιτική επιλογή με το Ευρω-Μαϊντάν. Η επιλογή Βίκτορ Πίντσουκ αλλά και άλλων ομοϊδεατών του για έναν «συμβιβασμό» έχει ήδη απορριφθεί από την κυβέρνηση του Ποροσένκο.

πηγή: mediapool.bg
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr