Johannes Han: Το όνομα των Σκοπίων θα επιλυθεί με την απαραίτητη συνταγματική πλειοψηφία




«Χαν: Στο ζήτημα της ονομασίας είναι απαραίτητη η συνταγματική πλειοψηφία, ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί», γράφει η σλαβική εφημερίδα ‘Dnevnik’ των Σκοπίων


Ιανουάριος 24, 2017. 20:49


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση, Γιόχανες Χαν,  σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) αναφέρθηκε δύο φορές για την κατάσταση  στη χώρα και την ευρωπαϊκή της 



προοπτική, απαντώντας σε βουλευτές από 47 χώρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γράφει η σλαβική των Σκοπίων ‘Dnevnik’.



Ερωτηθείς από τον βουλευτής της Βρετανίας Μάρκ Πρίτσαρντ που ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, εάν μπορεί να δώσει μια ακριβή ημερομηνία για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, ο Γιόχανες Χαν απάντησε ότι ελπίζει ότι αυτό θα γίνει σύντομα.



«Η διαδικασία για την FYROM θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα. Πριν από δύο χρόνια είχαμε καταλήξει σε μια συμφωνία με τη χώρα που είχε ως στόχο να υποστηρίξει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων για να έρθει πιο κοντά  στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας περιέχονταν η διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και αυτό έγινε τον Δεκέμβριο. Τώρα η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση και ελπίζω ότι η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να κατοχυρώσει μια συνταγματική πλειοψηφία», είπε ο Χαν.



 Πρόσθεσε ότι για να προχωρήσει η χώρα προς την ένταξη  στην ΕΕ, θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Για αυτό απαιτείται – είναι απαραίτητη- η συνταγματική πλειοψηφία. Ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να δούμε πρόοδο στο θέμα», είπε ο Επίτροπος.



Σε ερώτηση  της  νορβηγίδας εισηγήτριας του PACE, Λίζα Κριστοφέρεσεν πως αξιολογεί την κατάσταση  στα Σκόπια μετά τις εκλογές, ο Χαν τόνισε ότι ελπίζει να σχηματισθεί γρήγορα νέα κυβέρνηση:



«Ελπίζω ότι σύντομα η νέα κυβέρνηση θα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία, προκειμένου να συνεχίσει να έχει την ευρωπαϊκή προοπτική η χώρα, ώστε να μπορέσουμε σύντομα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να διαπραγματευθούμε τα κεφάλαια το ένα μετά το άλλο. Αλλά είναι απαραίτητο η χώρα να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι η ευρεία πλειοψηφία που θα στηρίζει την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Μόνο τότε θα μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», απάντησε ο Χαν.



 Μιλώντας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε ένα γενικό πλαίσιο, τόνισε ότι υπάρχει ένας ρυθμός ανάπτυξης που είναι διπλάσιος από αυτόν της ΕΕ και υπάρχει μια αγορά περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr