Αναθέρμανση πολιτικού διαλόγου Τουρκίας –Ισραήλ



Φωτό από τη συνάντηση στην Άγκυρα εκπροσώπων του Ισραήλ με Τούρκους αξιωματούχους


Φεβρουάριος 3, 2017. 15:19


Η Τουρκία θα στείλει σύντομα δύο υπουργούς στο Ισραήλ για την προώθηση των διμερών σχέσεων,  αυτό ανακοίνωσαν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωση, μετά από την πρώτη συνάντηση- έπειτα από επτά χρόνια-  που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αξιωματούχων της Ιερουσαλήμ και της Άγκυρας.




Η πολιτική συνάντηση υψηλού επιπέδου έλαβε χώρα στην Άγκυρα με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιουβάλ Ροτέμ και τον Τούρκο ομόλογό του, Ουμίτ Γιαλτσίν.
«Όλα τα διμερή ζητήματα θα επανεξετασθούν, ιδίως η συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.



«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σχετικά με τα παραπάνω θέματα μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων υπουργών, ανώτερων επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και πολιτιστικών αντιπροσωπειών, αρχής γενομένης με την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και του Τούρκου υπουργού Οικονομίας στο Ισραήλ».



Οι δύο πλευρές «επαναβεβαίωσαν τη σημασία της βελτίωσης της  τουρκο-ισραηλινής συνεργασίας για την προώθηση της σταθερότητας και ασφάλειας στις σχέσεις  στην περιοχή».


Ο Ροτέμ έχει, επίσης, προγραμματίσει να συναντηθεί με μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Πρόσφατα, ο πρεσβευτές των δύο χωρών, επέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στον πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις, μετά από έντονες προσπάθειες επαναπροσέγγισης, μετά το περιστατικό με το Μαβί Μαρμαρά, το Μάιο του 2010, που προξένησε την επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.



«aurora-israel.co.il»

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr