Σκόπια: Στέλεχος της αντιπολίτευσης ζητά την αλλαγή του ονόματος ...και οι Αλβανοί το νόμισμα



 «Κατά πόσο σε μια δεύτερη φάση της πολιτικής κρίσης είναι το θέμα του ονόματος; Ο Φερτσκόφσκι απαιτεί επείγουσα λύση»

Φεβρουάριος 25, 2017. 18:04

Μετά τη διγλωσσία και την ομοσπονδιοποίηση το επόμενο θέμα που διακοινώνεται είναι η αλλαγή του ονόματος της χώρας, κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης – SDSM, Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι (φωτό δίπλα)


Ο ίδιος αποκάλυψε το δεύτερο μέρος του σχεδίου του SDSM, σημειώνει το σλαβικό 


κανάλι των Σκοπίων Sitel, τονίζοντας ότι φέτος είναι η χρονιά που κάτι πρέπει να γίνει, ώστε  τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «και ως τούτου πρέπει να γίνει κάτι σχετικά με το ζήτημα του ονόματος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


«Για τους αμερικανούς εταίρους μας πρέπει να κάνουμε κάτι με το όνομα, ώστε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ αυτό το έτος. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα. Το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει σε κάποιο νέο επίπεδο. Εδώ πρέπει να γίνει κάτι. Αν είναι, να μπούμε  με το όνομα ‘ФИРОМ’- FYROM,  ή δεν ξέρω πως, πρέπει να τεθεί  στο τραπέζι. Χρειαζόμαστε αυτό το έτος το ΝΑΤΟ», είπε ο Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι σε τηλεοπτική συζήτηση.


 Η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων θεωρεί  ότι πρέπει να έχει λόγο στο ζήτημα της ονομασίας, αφού είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τη γρήγορη ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση, χωρίς ωστόσο να περιορίζει τον τρόπο επιλογής. 

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η συμμετοχή των αλβανικών κομμάτων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα (με την Ελλάδα).


«Η υιοθέτηση ενός κοινού και δεσμευτικού ψηφίσματος στο Κοινοβούλιο (είναι απαραίτητο ώστε) η κυβέρνηση  να είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει ενεργά στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος», σημειώνει το δημοσίευμα.


Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος του αλβανικού κόμματος DUI, ο Μπουγιάρ Νισάνι ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις με το SDSM για το σχηματισμό ενός συνασπισμού, τέθηκε θέμα της αλλαγής του νομίσματος στη χώρα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr