Τουρκία: Στη μέση εκπαίδευση θα διδάσκονται αλβανικά και βοσνιακά






Φεβρουάριος 23, 2017. 22:14

Οι μαθητές της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν βοσνιακά και αλβανικά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας, την Πέμπτη.




Οι γλώσσες θα προστεθούν στη διδακτέα ύλη της μέσης εκπαίδευσης σε αιρετή βάση από τον Σεπτέμβριο.



Μαθητές ηλικίας 13-16 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν τα βοσνιακά και τα αλβανικά ως μέρος των ζωντανών γλωσσών και διαλέκτων, όπως έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν  τις γλώσσες που ομιλούνται στην Τουρκία και στις γειτονικές χώρες, δηλαδή:  τις κουρδικές διαλέκτους Κουρμανγί και Σοράνι, καθώς λαζικά, απχαζικά και γεωργιανά.



Από την ηλικία των επτά ως τα 18 έτη, οι μαθητές διδάσκονται υποχρεωτικά αγγλικά, επίσης, μπορούν να επιλέξουν να σπουδάσουν τα γερμανικά και τα γαλλικά.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, μεταξύ της Τουρκίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η τουρκική γλώσσα διδάσκεται σε περισσότερα από 80 σχολεία σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Τα βοσνιακά που είναι ανάμεικτα σερβοκροατικά, ομιλούνται από περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και σε άλλα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.


Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των Σκοπίων και στην Ελλάδα μιλούν αλβανικά, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr