Η Αίγυπτος κατέβαλε στην ιταλική Eni $ 630 εκ για την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος αερίου





Φεβρουάριος 9, 2017. 08:39


Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει καταβάλει την οικονομική υποχρέωση της κυβέρνησης προς την ιταλική εταιρεία ενέργειας  Eni, για την ανάπτυξη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου ‘Ζορ’, ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών το 2015.




 Το αιγυπτιακό πρακτορείο ‘Mena’ αναφέρει ότι η αιγυπτιακή τράπεζα κατέβαλε το ποσό των 630 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο στην ιταλική εταιρεία.



Στα τέλη Ιανουαρίου, ο υπουργός Πετρελαίου, Ταρέκ ελ Μόλλα, δήλωσε στο Reuters ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευθεί για την αποπληρωμή των 3,5 δις δολαρίων που οφείλει με καθυστέρηση σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά η έλλειψη ξένου συναλλάγματος  έχει κάνει την αποπληρωμή των οφειλών  πιο δύσκολη.



Στο πεδίο ‘Ζορ’ η ιταλική εταιρεία Eni, τον Αύγουστο του 2015, ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, εκτιμάται ότι περιέχει 850 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.



Η Αίγυπτος κατείχε 36 δις δολάρια σε αποθέματα πριν από την εξέγερση του 2011, που ανετράπη ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ,  κατόπιν εισήλθε σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής που δημιούργησε φόβο στους τουρίστες και τους ξένους επενδυτές- δύο βασικές πηγές ξένου συναλλάγματος, σημειώνει η «Ahram Online».
--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr