Σκόπια- Επιστολή Ιβάνοφ σε: Τραμπ, Στόλτενμπεργκ, Τουσκ και Ερντογάν –«Η αλβανική πλατφόρμα είναι εκβιασμός»





Μάρτιος 7, 2017. 20:20

Σκόπια.

Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, ζητώντας βοήθεια για να ξεπερασθεί η κρίση στο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.




Στην επιστολή του, τονίζει ότι η αλβανική πλατφόρμα εγκρίθηκε από μια ξένη χώρα, από έναν ξένο πολιτικό και ειδικότερα από πρωθυπουργό μιας ξένης χώρας.


 Η πλατφόρμα αυτή θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του κράτους,  φέροντας το σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα.

 Στην υλοποίηση της πλατφόρμας συνεπάγονται αλλαγές στο Σύνταγμα που θα έθεταν σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.

Η πλατφόρμα παραβιάζει τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας, η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις των εθνικών κοινοτήτων με το κράτος και τις αμοιβαίες σχέσεις τους. 

Σε αντίθεση με τη συμφωνία – πλαίσιο της Οχρίδας, η αλβανική πλατφόρμα δημιουργεί διακρίσεις έναντι των άλλων εθνικών κοινοτήτων, επειδή δίνεται προτεραιότητα σε μία μόνο κοινότητα.



Η πλατφόρμα αυτή, που συντάχθηκε στα Τίρανα, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση και θα αυξήσει τις εθνοτικές εντάσεις στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, γράφει ο Ιβάνοφ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, τη στιγμή που  έγινε γνωστό ότι η πλατφόρμα είναι μια ξένης χώρας.



«Πιστεύω ότι η καταδίκη και η απόρριψη αυτού του εγγράφου είναι η μόνη διέξοδος στην απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι της Συνθήκης της Πάρζινο που προβλέπει επείγουσες μεταρρυθμίσεις, πολιτική σταθεροποίηση, μείωση των εντάσεων μεταξύ των κομμάτων και των εθνοτήτων και επιστροή της χώρας στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση.



»Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εξετάσουμε προσεκτικά για να δούμε την πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε και να καθορίσουμε πόσο επιβλαβής είναι αυτή η πλατφόρμα ως να απορριφθεί δημοσίως και να καταδικασθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ καθώς και από τα κράτη μέλη τους.



Επίσης, περιμένω να καταδικάσετε την κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας από δύο γείτονές της  που φιλοδοξούν την πλήρη ένταξή τους. 


Τέλος, περιμένω να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα προς την γεωπολιτικά ευάλωτη περιοχή μας, του απαραβίαστου των συνόρων στα Βαλκάνια και να επαναβεβαιώσετε την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της περιοχής.



Η  απουσία δημόσιας κατακραυγής από τη διεθνή κοινότητα θα ενθαρρύνει τα Τίρανα σε παρόμοιες προσπάθειες τόσο στην δική μας όσο και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει σύνθετη εθνοτική, θρησκευτική και γλωσσική πραγματικότητα, γράφει ο Ιβάνοφ στην επιστολή του, προσθέτοντας ότι τις απόψεις έχει διακοινώσει, ήδη, στην Ύπατο εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και στον Επίτροπο Γιόχαννες Χαν. (Sitel.com. mk)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr