Η Αλβανία θα ανοίξει τα μυστικά αρχεία της κομμουνιστικής εποχής




Μάρτιος 28, 2017. 22:37

Τίρανα.


Η αλβανική κυβέρνηση θα ανοίξει τα μυστικά αρχεία του κομμουνιστικού καθεστώτος στα οποία περιέχονται εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα και αρχεία της μυστικής κομμουνιστικής αστυνομίας, όπως αναφέρει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων “Hina. hr




Το δημοσίευμα σημειώνει την άποψη του διάσημου Αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, ο  οποίος είπε χαρακτηριστικά «ο αποχαρακτηρισμός των μυστικών αρχείων της κομμουνιστικής αστυνομίας είναι ένας τρόπος για την εξάλειψη του κακού από την αλβανική κοινωνία».



Τα Τίρανα από το 2016 έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα για τη δημοσιοποίηση των μυστικών αρχείων του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα.



Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία, που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες, σχεδόν 6.000 Αλβανοί  έχουν εξαφανισθεί και άλλοι 20 χιλιάδες πέρασαν τη ζωή τους έγκλειστοι στις φυλακές, ενώ πάνω από 100 χιλιάδες είχαν αποσταλεί σε στρατόπεδα εργασίας.  (focus-news.net).



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr