Τίλερσον με Τσαβούσογλου: Διαφωνίες για Κούρδους Συρίας και Άσαντ




Μάρτιος 30, 2017. 22:06

Άγκυρα.

Η Τουρκία αναμένει καλύτερη συνεργασία με την αμερικανική διακυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία και είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί νέα ώθηση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu).




Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη συνάντηση με τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρέξ Τίλερσον (Rex Tillerson), στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και  της μαχητικής ομάδας του PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και έχει εξαπολύσει εξέγερση εδώ και τρεις δεκαετίες κατά του τουρκικού κράτους, όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’.



Ωστόσο, σημειώνει ότι η Τουρκία έχει απογοητευθεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ για τις Κουρδικές Ομάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) στην καταπολέμηση του Daesh  στη βόρεια Συρία.
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, ακόμη,  στον υποτιθέμενο εγκέφαλο (Φετουλάχ Γκιουλέν) του περσινού πραξικοπήματος στην Τουρκία και δήλωσε ότι περιμένει από τις ΗΠΑ την έκδοσή του.



Με τη σειρά του, ο Τίλερσον ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ εστιάσθηκαν στη δημιουργία ζωνών σταθεροποίησης στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι επιλογές διερευνώνται σε σχέση με την εξασφάλιση ασφαλών  από τον πόλεμο περιοχών στη χώρα.



Ο Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι για τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ θα αποφασίσει ο λαός της Συρίας, εκφράζοντας διαφορετική άποψη από την πάγια θέση των Τούρκων.



Ο Τίλερσον επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την καταπολέμηση του Daesh, λέγοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται έναν στόχο της μείωσης του δυναμικού του Ιράν στην περιοχή.( yenisafak.com)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr