Η Τουρκία βλέπει «μεροληπτική» την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ



 Σιρνάκ

Μάρτιος 12, 2017. 21:43

Η Τουρκία χαρακτήρισε την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως  ‘μεροληπτική’.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού κατηγορεί την Άγκυρα για διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμένων που ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο ανθρώπων, κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων μαχητών στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.



«Η έκθεση σχετικά με τις επιχειρήσεις αντι-τρομοκρατίας στα νοτιοανατολικά είναι μεροληπτική, βασίζεται σε ψευδή στοιχεία που βρίσκονται μακριά από τον επαγγελματισμό», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του αργά την Παρασκευή, ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης από τον ΟΗΕ.



Η έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2015 ως τον Δεκέμβριο του 2016, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν περίπου 2.000 άτομα στα νοτιοανατολικά της χώρας, ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί  και οι κάτοικοι έχουν ξεριζωθεί.



Η έκθεση δείχνει, επίσης, ότι περισσότεροι από 500.000 Κούρδοι έχουν εκτοπισθεί, ενώ οι δορυφορικές εικόνες μαρτυρούν την «τεράστια κλίμακα της καταστροφής που υπέστησαν οικίες  από το βαρύ πυροβολικό του τουρκικού στρατού».


Οι ερευνητές του ΟΗΕ  έχουν τεκμηριώσει μια σειρά από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως δολοφονίες, εξαφανίσεις και βασανιστήρια, καθώς και συχνές επιβολές απαγόρευσης κυκλοφορίας, μερικές από τις οποίες  διήρκεσαν από αρκετές ημέρες έως ένα χρόνο.



«en.alalam.ir»


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr