Δήλωση βόμβα Έντι Ράμα: Αν δεν ενταχθούμε στην ΕΕ, ανοίγει συζήτηση για τα σύνορα στα Βαλκάνια!



Ο τίτλος από το άνω αλβανικό δημοσίευμα

Μάρτιος 30, 2017. 19:10


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του, αναφέρεται στην πολιτική αναταραχή στα Βαλκάνια και τον κίνδυνο αλλαγής των συνόρων, την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία καθώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την περιοχή.




Σταχυολογούμε ορισμένα σημεία αυτής της συνέντευξης που πρωτο-δημοσιεύθηκε στην ελβετική «tagesanzeiger.ch».



Έχετε κάνει μια δραματική έκκληση πρόσφατα προς την Ευρώπη. Είπατε: «Μην μας αφήσετε στα χέρια των Ρώσων». Είναι τόσο δραματική η κατάσταση με τη ρωσική επιρροή;



Τώρα, αυτά είναι από τα πρωτοσέλιδα. Μπορώ, όμως, να πω ότι είναι πολύ σαφές ότι η Ρωσία έχει μια στρατηγική προσέγγιση στα Βαλκάνια,ενώ η Ευρώπη στερείται αυτή τη στρατηγική. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα Βαλκάνια, όπως ήταν στην καλύτερη εποχή της, ενώ τώρα η Ευρώπη είναι στη χειρότερή της στιγμή και ο κόσμος δεν βλέπει καλύτερες μέρες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, η αναλογία δυνάμεων έχει αλλάξει και αλλάζει καθημερινά. Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να προσθέτει ομίχλη γύρω της, ακριβώς επειδή έχει εισέλθει σε μια μακρόθεν τακτική προσέγγιση των προβλημάτων και δεν ακολουθεί κάποια στρατηγική.


Είπατε, πρόσφατα, ότι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία (Σκόπια) δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους Αλβανούς. Το μήνυμά σας ερμηνεύθηκε ως απειλή για τους Σλάβους πολιτικούς στα Σκόπια.



Αυτό είναι πολιτικό παιχνίδι. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ότι παίζουν,γιατί οι Αλβανοί δεν ήταν , δεν είναι, ούτε θα είναι το πρόβλημα των Σκοπίων, ωστόσο, οι Αλβανοί ήταν, είναι και θα είναι η μονάδα οικοδόμησης του κράτους και τα δικαιωματά τους δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εύνοιες. Είναι ένα παιχνίδι που δεν έχει να κάνει τίποτε με τη λεγόμενη από αυτούς «Πλατφόρμα των Τιράνων».


Ήσασταν όμως μέρος αυτής της πλατφόρμας, όπως ισχυρίζεται η σλαβική πλευρά;



Η πλατφόρμα γράφηκε και εγκρίθηκε από τα αλβανικά κόμματα. Είχα τη χαρά και την υποχρέωση να τους βοηθήσω, όχι στην πλατφόρμα, αλλά στην επικοινωνία μεταξύ τους.



Είναι ασφαλή τα σύνορα στα Βαλκάνια;



Τα Βαλκάνια δεν θα ασχοληθούν με τα σύνορα τους, όταν τα ίδια πιστεύουν στην Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεχίσει να παρακινεί τα Βαλκάνια στην προοπτική της ένωσής τους. Η τύχη της σταθερότητας στα Βαλκάνια και αυτή των ανδρών της επόμενης γενιάς στα Βαλκάνια είναι συνδεδεμένη με την τύχη της Ευρώπης. Εάν κλείσει η ευρωπαϊκή προοπτική, εάν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει, τότε στα Βαλκάνια ανοίγει συζήτηση για τα σύνορα.


Δέχεστε πιέσεις για να κλείσετε διάφορα ιδρύματα τα οποία κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση ως μέρος των Γκιουλενιστών;



«Για εμάς, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ φιλικές, υπάρχει μια σχέση που χτίζεται συνεχώς».


Θα μπορούσε η Αλβανία να δεχθεί έναν ορισμένο αριθμό προσφύγων;     

 
Μόνο στο πλαίσιο ενός κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου. Δεν μπορούμε να κάνουμε το σωτήρα της Ευρώπης, μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας, χωρίς αμφιβολία, κάθε μία από τις υποχρεώσεις μας είναι ευπρόσδεκτη ως συμβολή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 (pamfleti.com)


http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/die-grenzen-auf-dem-balkan-sind-in-gefahr/story/15587674


 Η συνέντευξη του Έντι Ράμα στην ελβετική εφημερίδα (κλικ τη φωτό)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr