Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP καλεί τη διεθνή κοινότητα




Μάρτιος 8, 2017. 19:46

Του Hişyar Özsoy*


Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική τροποποίηση, στη δημιουργία ενός προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, έχει προγραμματισθεί στις 16 Απριλίου 2017.

Αυτό το δημοψήφισμα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία.


Για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια και η αμεροληψία του δημοψηφίσματος, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών ( HDP) κάνει έκκληση για διεθνείς παρατηρητές.


Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αναδιατυπώσει το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία. Αν η κυβέρνηση του AKP και ο Ερντογάν κερδίσουν, ο πρόεδρος θα κρατήσει τότε όλη τη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία και θα δημιουργήσει έναν ολοκληρωτικό μηχανισμό ελέγχου των ελευθεριών, που σημαίνει το τέλος της διάκρισης των εξουσιών, του κράτους δικαίου και της αμεροληψίας της δικαιοσύνης.


Η κυβέρνηση του AKP χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 για να φιμώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις ομάδες και τα αποτρέψει από την εκστρατεία για το «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Η καταστολή εναντίον του HDP και του αδελφικού Δημοκρατικού Κόμματος των Περιφερειών (DBP) είναι ακόμη σε εξέλιξη.


Σχεδόν 3.000 ηγέτες και τα μέλη αυτών των δύο κομμάτων φυλακίσθηκαν. Μεταξύ αυτών είναι οι συμπρόεδροι του HDP, 11 βουλευτές  και 80 Κούρδοι δήμαρχοι.


Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραλύσει εντελώς το HDP  και το DBP για να αποτρέψει από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους για το δημοψήφισμα.


Φόβόμαστε την αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα.
Επιπλέον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διανοούμενοι και η κοινωνία των πολιτών, βρίσκονται υπό πρωτοφανή πίεση.


Εκατοντάδες εφημερίδες και χιλιάδες ΜΚΟ έχουν απαγορευθεί επειδή επέκριναν την κυβέρνηση. Πάνω από 5.000 επιστήμονες και αξιωματούχοι απολύθηκαν.


Στο πλαίσιο αυτό η χώρα κυριαρχείται  από τη βία και την καταπίεση. 


Η παρουσία παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένων των εκλεγμένων αξιωματούχων, της πολιτικής, του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πιέσεων προς την αντιπολίτευση, για να εξασφαλισθεί κάποια διαφάνεια και δικαιοσύνη που θα αποτρέψει την κυβέρνηση να διαπράξει εκλογική νοθεία.



*Αντιπρόεδρος του HDP, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις μέλος του  τουρκικού Κοινοβουλίου.



«tamurt.info»

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr