Οι ΗΠΑ έριξαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ κατά της Συρίας




Απρίλιος 7, 2017. 08:11

Την Πέμπτη το βράδυ οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν 59 πυραύλους Κρουζ Τόμαχοκ κατά του συριακού στρατιωτικού αεροδρομίου στο Ας Σαϊράτ που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη Χομς.




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια απάντηση προς την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ιντλίμπ της Συρίας, την Τρίτη, για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί την κυβέρνηση της Συρίας, σημειώνει το Sputnik.



Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στη Ρωσία



Η Ρωσία θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πυραυλική επίθεση της Πέμπτης  από τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια, Βίκτορ  Όζεροφ.



«Μετά από αυτό το περισταστικό, ήδη, συννέφιασαν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και κάπως έχουν επιδεινωθεί», είπε ο ίδιος στο Σπούτνικ την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η πυραυλική επίθεση κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα κακό παράδειγμα για την ένοπλη αντιπολίτευση στη Συρία, που θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένης της Γενεύης».



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι για την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ δεν υπήρξαν συζητήσεις ή προηγούμενες επαφές μεταξύ των ΗΠΑ και της Μόσχας πριν και μετά από την πυραυλική επίθεση στη συριακή στρατιωτική βάση.



Οι αμερικανικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αεροδιαδρόμους, πύργους ελέγχου, κτήρια ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην αεροπορική βάση, αλλά το προσωπικό είχε εγκαταλείψει τη βάση και ο βασικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε πριν από το χτύπημα, ανέφερε το ABC επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.



Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Χέμπερτ Μακ-μάστερ ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έκαναν μεγάλες προσπάθειες» για να αποφευχθούν οι ρωσικές απώλειες, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις.



Αντίδραση της Αθήνας




Όπως σημειώνει το Sputnik, η Ελλάδα αντέδρασε έντονα σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, καθώς θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε αεροδρόμιο στη Συρία.


«Η Ελλάδα είναι ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», είπε η πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σημειώνει το Sputnik.



(sputniknews.com)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr