Σκόπια: Ο Αμερικανός πρέσβης περιμένει την εκλογή του νέου προέδρου του Κοινοβουλίου




«Μπέιλι- οι ΗΠΑ περιμένουν την εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου και το σχηματισμό της κυβέρνησης γρήγορα»


 Απρίλιος 4, 2017. 16:03


Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν να σχηματισθεί τάχιστα κυβέρνηση που θα δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις και ένταξη της χώρας στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανος πρέσβης, Τζες Μπέιλι στα Σκόπια.




Ο Μπέιλι σε ανακοίνωση Τύπου  αναφέρει ότι αναμένει από τα κόμματα να εκπληρώσουν τα στοιχεία της  σύμβασης του Πάρζινο, όπως είχαν συμφωνήσει.



«Τον Δεκέμβριο έγιναν εκλογές , οι οποίες εκτιμώνται ως αξιόπιστες.  Οι βουλευτές εκλέχθηκαν στη Συνέλευση και ανακηρύχθηκε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύουμε ότι δεν είναι σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα να μην επιτρέπεται  η συνέχιση της διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Φυσικά και σε τελική ανάλυση, οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες της χώρας θα αποφασίσουν εάν θα κινηθούν προς το μέλλον, κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ)», δήλωσε ο Μπέιλι.



Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε εικασίες για τα επόμενα βήματα εάν η κυβέρνηση δεν σχηματισθεί σύντομα.



Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα και άλλων Αλβανών αξιωματούχων, ο πρέσβης των ΗΠΑ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν – όπως τόνισαν πρόσφατα- οι γείτονες να απέχουν από τις εσωτερικές διαδικασίες.



«Όπως είπα και πριν από λίγες εβδομάδες, καλούμε τις γειτονικές χώρες να απέχουν και να επιτρέψουν στη χώρα να προχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία.  Προφανώς αυτό είναι ευαίσθητο θέμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αναγνωρίζουν (στους Σλάβους) τη μακεδονική ταυτότητα», είπε ο Μπέιλι.



Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η στάση του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ να δώσει εντολή  σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του SDSM έχει καμφθεί γιατί παλαιότερα αντιδρούσε άμεσα



Δεν παρέλειψε να προβεί σε έκκληση προς τον πρόεδρο των Σκοπίων: 



«Καλούμε τον πρόεδρο να προχωρήσει στη διαδικασία. Επίσης, είναι σημαντικό το Κοινοβούλιο να προχωρήσει και να εκλέξει, κάνοντας το πρώτο βήμα- τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου με τη νέα σύνθεση», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.



(plusinfo.mk)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr