Αλβανία: Φιλόδοξα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών





Απρίλιος 11, 2017.  22:31

Τίρανα.


Από οικονομική άποψη, η Αλβανία βρίσκεται πίσω από τις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά, αν και φτωχή, έχει αυξήσει  τις στρατιωτικές της δαπάνες σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).



Στην ετήσια έκθεση της Συμμαχίας, αναφέρεται ότι χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία δαπανούν λιγότερα από την Αλβανία.



«Η χώρα μας από το 2009, έχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους όρους, η Αλβανία  είναι μια μικρή χώρα, εντούτοις έχει μια σημαντική συμβολή στις προσπάθειες για αύξηση των αμυντικών δαπανών  σε σχέση με το ΑΕΠ στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», σημειώνεται στο αλβανικό δημοσίευμα.



Η Αλβανία σχεδιάζει να αλλάξει εντελώς την ισορροπία των δαπανών  της  και προγραμματίζει να αυξήσει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων κατά 35% στην επόμενη οκταετία (μέχρι το 2025) και να βελτιώσει τις στρατιωτικές της υποδομές.



Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα εξαρτηθεί  από την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.



Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Αλβανία, σκοπεύει να βελτιώσει τους όρους της εκπαίδευσης, ώστε η χώρα να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερους από 1.000  στρατιώτες που θα λειτουργούν και θα εξυπηρετούν τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.



Η μελέτη των φιλόδοξων αυτών σχεδίων της Αλβανίας στην άμυνα  δείχνει ότι μπορεί να τα υλοποιήσει και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φθάσει στο ποσοστό του 2% των δαπανών προς το ΑΕΠ μέχρι το 2025.



(monitor.al)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr