Νέο βιβλίο για τους Αλβανοτσάμηδες – τώρα στην αγγλική γλώσσα




Απρίλιος 13, 2017. 20:24

Εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο του  Αλβανού αρθρογράφου και ιστορικού Άρμπεν Λάλα με τον τίτλο « The Greek collaborationists, designers and leaders of the genocide in Chameri (1944-1945)» [ Οι Έλληνες συνεργάτες, σχεδιαστές και ηγέτες της γενοκτονίας στην Τσαμουριά (1944-1945)].

Το βιβλίο είχε εκδοθεί στην αλβανική γλώσσα τον Ιούνιο του 2016 και είχε μεγάλη επιτυχία στο αλβανικό κοινό και αυτός- όπως σημειώνεται- είναι ο λόγος για τον οποίο ο συγγραφέας και ο εκδότης αποφάσισαν να το μεταφέρουν στην αγγλική γλώσσα, ειδικά για τους ξένους αναγνώστες.



Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο και ο ερευνητής Άρμπεν Λάλα  έχει χρησιμοποιήσει την ελληνική βιβλιογραφία για να υποστηρίξει  τις θέσεις του, κυρίως από βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας.



Μεταξύ των άλλων στο βιβλίο αναφέρονται τα εξής: 



«Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να φέρει πτυχές και ιστορικά ντοκουμέντα από την εποχή της κυβέρνησης του Ιωάννη Μεταξά (1936-1941) μέχρι την ελληνική γενοκτονία κατά του αλβανικού πληθυσμού (1944-1945). 

Για να φέρει στο φώς την αλήθεια για τους Τσάμηδες, ότι δεν έχουν συνεργασθεί, συλλογικά, με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. (Ο συγγραφέας δεν απορρίπτει ότι υπήρξε  η συνεργασία αυτή). Υπήρξαν  άτομα που είχαν συνεργασθεί με αυτούς τους εισβολείς, αλλά δεν μπορεί να σφαγιασθεί ένας ολόκληρος λαός εξαιτίας ατόμων που κατά το παρελθόν είχαν υπηρετήσει διάφορους επιδρομείς για τη διατήρηση  του πλούτου και των προνομίων».



Επίσης, παρουσιάζει αποδείξεις ότι οι άρρενες τσάμηδες ήταν δίπλα στον αντιστασιακό στρατό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και πολλοί από αυτούς μαρτύρησαν για την ελευθερία της Ελλάδας, εμπιστευόμενοι στην αδελφική συνύπαρξη των δύο λαών.  Ο συγγραφέας- σύμφωνα με το δημοσίευμα- αποδεικνύει επιστημονικά  ποιοι είναι αυτοί που συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς και Γερμανούς εισβολείς.



Το βιβλίο περιέχει πραγματικά περιστατικά από τα ελληνικά αρχεία, τα οποία καταλαμβάνουν το 90% της βιβλιογραφίας, με δημοσιεύματα από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία Ελλήνων συγγραφέων.   


Επίσης από φωτοτυπίες εφημερίδων του 1942 υπάρχουν άρθρα για τη συνεργασία του Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς βάσει των τελευταίων φαξ που δημοσιεύθηκαν από την CIA για τη συνεργασία πολλών ελληνικών προσωπικοτήτων που αποτέλεσαν κατόπιν κεντρικές φιγούρες της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα,  γίνεται, επίσης, αναφορά για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και άλλους.



Ο συγγραφέας παρουσιάζει, βάσει των ελληνικών στοιχείων, γεγονότα από τον ελληνικό κλήρο, μητροπολιτών και αρχιεπισκόπων, που έβγαλαν τα ράσα και φόρεσαν τη στρατιωτική στολή του ΕΔΕΣ και έλαβαν μέρος – όπως λέει- σε σφαγές κατά του ανυπεράσπιστου αλβανικού πληθυσμού στην τσαμουριά.



Σημειώνεται, ακόμη, ότι το ζήτημα της τσαμουριάς δεν είναι απλά ένα ιστορικό ζήτημα, ούτε ζήτημα  της ακίνητης περιουσίας που κατασχέθηκε από το ελληνικό κράτος, αλλά το θέμα είναι πρωτίστως  πολιτικό, όπου «από το 1913 υπήρξε εισβολή των Ελλήνων στην τσαμουριά – Νότια Ήπειρο, καθώς  βία  και ρατσισμός  άρχισε κατά των Αλβανών». 

    Το δημοσίευμα έχει ως κατακλείδα: «Χωρίς μια λύση στο ζήτημα του τσάμικου, ποτέ δεν θα υπάρξει ειλικρινή φιλία και καλή γειτονία μεταξύ των δύο λαών. Δεν γνωρίζουμε τι εκπλήξεις επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά η αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα,  δείχνει  ότι στα Βαλκάνια υπάρχουν περισσότεροι Αλβανοί από τους Έλληνες».

Το βιβλίο εκδόθηκε στην πόλη Τέτοβο των Σκοπίων, όπου ο συγγραφέας Άρμπεν Λάλα – ο οποίος κατάγεται από το Ελμπασάν- ζει από το 2004.
 
(27.al)

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr