Spiegel: Η ΕΕ σχεδιάζει κυρώσεις κατά πολιτικών των Σκοπίων



Ο τίτλος από το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων

Απρίλιος 24, 2017. 14:38


Η ΕΕ θα συζητήσει για ταξιδιωτική απαγόρευση και εμπλοκή των λογαριασμών κορυφαίων Σκοπιανών πολιτικών, γράφει η σλαβική «PlusInfo» επικαλούμενη το γερμανικό «Der Spiegel» που επισημαίνει ότι η Μέρκελ προειδοποίησε τον Γκρούεφσκι να σταματήσει τον  πολιτικό αποκλεισμό.




Η σλαβική ιστοσελίδα των Σκοπίων, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Φωνής της Γερμανίας» [Deutsche Welle στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα] και σημειώνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει συγκεκριμένες συζητήσεις σχετικά με κυρώσει εναντίον του πολιτικού κατεστημένου των Σκοπίων.


«Παρά του ότι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική δεν συζητείται δημόσια, τελικά, είναι πιθανόν να επιλεγεί η επιβολή κυρώσεων», ανέφερε εκπρόσωπος του Γραφείου της Συνόδου των Ευρωπαίων εταίρων στις αρχές Απριλίου», σημειώνει το «Der Spiegel».



Η ανησυχία και η απογοήτευση  κυριαρχεί στα κράτη  μέλη και τα θεσμικά όργανα για το μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.



Από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ανεπιτυχώς προσπάθησαν να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία μαζί με τα αλβανικά κόμματα, μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνείται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 



«Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, προειδοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, να σταματήσει να εμποδίζει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», γράφει το περιοδικό.



Σύμφωνα με το Spiegel, επεξεργάζονται δύο τύποι κυρώσεων κατά των Σκοπίων.  Ταξιδιωτική απαγόρευση και εμπλοκή στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων Σκοπιανών πολιτικών. Υπάρχει, επίσης, η σκέψη για κοπή της προενταξιακής βοήθειας- χρήματα που τα Σκόπια λαμβάνουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένταξη στην ΕΕ.



Όπως σημειώνεται, την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απείλησε ανοιχτά τους Σκοπιανούς πολιτικούς του VMRO-DPMNE να μην εμποδίζουν τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα.



Η Ουάσιγκτον  συμβαδίζει στις αποφάσεις της με τις εκκλήσεις  των Ευρωπαίων εταίρων.
«Θα συνεργασθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να ενθαρρύνουμε αυτούς τους πολιτικούς να σταματήσουν να εμποδίζουν τη δημοκρατική διαδικασία και να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους», είχε δηλώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Το μήνυμα αυτό είχε αποδέκτες τόσο τον Ιβάνοφ όσο και την ηγετική ομάδα του VMRO-DPMNE.
«Οι πολιτικοί που προσπαθούν να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης, υποτιμούν το κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη σταθερότητα στη χώρα αλλά και πέρα από αυτήν», ανέφερε η δήλωση.



(plusinfo.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr