Σκόπια: Συνάντηση Ζάεφ με Μπράιαν Γι, καταδικάστηκε η βία στο Κοινοβούλιο




«Ζάεφ-Γι: Κοινή υποστήριξη των διαδικασιών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης»

 Ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, απέστειλε επιστολή στον Ιβάνοφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία
 
Μάιος 1, 2017. 17:43


Σκόπια.


Ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο Ραντμίλα Σεκερίνσκα και τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Όλιβερ Σπασόφσκι, συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό αναπληρωτή βοηθό Γραμματέα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Χόιτ Μπράιαν Γι, που συνοδεύονταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι.



Εξέφρασε την υποστήριξη των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, η οποία κατόπιν αξιόπιστων εκλογών εξέλεξε τον Κοινοβούλιο και από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση στη χώρα.



«Το νέο Κοινοβούλιο εξελέγη νόμιμα, σύμφωνα με τους κανόνες, τους νόμους και το Σύνταγμα. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με σύνεση και κατά την επόμενη περίοδο θα σχηματισθεί η νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση», είπε ο Ζάεφ.



Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο Ιβάνοφ έλαβε ειδοποίηση από το νέο πρόεδρο της Βουλής, διαπίστωσε ότι υπάρχει δημοκρατική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ζήτησε από τον Ιβάνοφ να ενεργήσει σύμφωνα με τη συνταγματική υποχρέωση,  να δώσει, δηλαδή, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 


Υπάρχει, επίσης, ένα πρόγραμμα της νέας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης που εγγυάται την ενότητα του κράτους, σέβεται το Σύνταγμα, έχοντας προοπτική ένταξη της χώρας στην ευρωατλαντική Συμμαχία.



«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει τη βούληση των 700.000 πολιτών, όπως εκφράσθηκαν στις εκλογές και η δέσμευση αυτή θα εκπληρωθεί», δήλωσε ο Ζάεφ.



Πρόσθεσε ότι η μελλοντική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργασθεί με την αντιπολίτευση στη μελλοντική μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει, αλλά το πιο σημαντικό είναι  να δεχθεί η αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE τη νέα πραγματικότητα και να σταματήσει τις εντάσεις.



Στη συνάντηση καταδικάστηκε από κοινού η βία στο Κοινοβούλιο, από την οποία τραυματίσθηκαν βουλευτές, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του Κοινοβουλίου και ζήτησαν την ανάγκη κατανόησης μεταξύ όλων των πλευρών για να επιτραπεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.



Τονίστηκε, στη συνάντηση, η ανάγκη όλοι οι πρόεδρο των πολιτικών κομμάτων και των ιδρυμάτων να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να ενεργούν προς την υποστήριξη των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα.



(plusinfo.mk)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr