Αγαπητέ Άρμπεν, τόλμα και παραδέξου την αλήθεια…






Μάιος 27, 2017. 14:19

Κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο του  Αλβανού αρθρογράφου και ιστορικού Άρμπεν Λάλα, που πρωτοεκδόθηκε στην πόλη Τέτοβο των Σκοπίων, όπου ο συγγραφέας – ο οποίος κατάγεται από το Ελμπασάν- ζει από το 2004, με τον τίτλο: "Τhe Greek collaborationists, designers and leaders of the genocide in Chameri (1944-1945)» [Οι Έλληνες συνεργάτες, σχεδιαστές και ηγέτες της γενοκτονίας στην Τσαμουριά (1944-1945)].



Αγαπητέ Άρμπεν.


 Ο τίτλος και μόνο φανερώνει ότι το περιεχόμενο του βιβλίου σου, δεν έχει καμία σχέση με τα ιστορικά γεγονότα.

 Αγαπητέ Άρμπεν.


Τα ελληνικά αρχεία, που παραθέτεις, τα χρησιμοποιείς και τα ερμηνεύεις διαστρεβλωμένα. Η έρευνά σου δεν είναι ρεαλιστική, αλλά σχετίζεται με έναν άγονο εθνικισμό, που δεν μπορεί να βγάλει πουθενά...

Αγαπητέ Άρμπεν, 


τόλμα και παραδέξου το τι πραγματικά συνέβη την ταραγμένη εκείνη εποχή και μη συγχέεις καταστάσεις και πρόσωπα. Οι Μουσουλμανοτσάμηδες σφαγίασαν τον χριστιανικό πληθυσμό στη Θεσπρωτία κατά την Κατοχή, γι' αυτό και καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου, κάτι, που παραδέχεσαι και εσύ, με τη διευκρίνιση ότι "δεν ήταν όλοι οι Μουσουλμανοτσάμηδες δολοφόνοι και συνεργάτες των Γερμανών", όπως σημειώνεις.


 Αυτοί, που δεν ήταν και δεν είχαν ενοχές συνείδησης, συμβίωσαν αρμονικά με το ντόπιο στοιχείο, οι υπόλοιποι έφυγαν οικειοθελώς προς την Αλβανία, όπου το καθεστώς Χότζα τους αντιμετώπισε με μεγάλη καχυποψία.


Αλλά αυτά έχουν κριθεί και ας ανακαλύψουμε τώρα ό,τι μας ενώνει δημιουργικά. Γράφεις, ελπίζουμε να μην το πιστεύεις, απλώς προπαγανδιστικά να το διατυπώνεις, ότι «χωρίς μια λύση στο ζήτημα του τσάμικου, ποτέ δεν θα υπάρξει ειλικρινή φιλία και καλή γειτονία μεταξύ των δύο λαών.


Δεν γνωρίζουμε τι εκπλήξεις επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά η αρχή του εικοστού πρώτου αιώνα,  δείχνει  ότι στα Βαλκάνια υπάρχουν περισσότεροι Αλβανοί από τους Έλληνες».


Αγαπητέ Άρμπεν,


 δεν υπάρχει ζήτημα "Τσάμικο". Και επιπλέον οι λαοί δεν χρειάζονται εξτρεμιστικές φωνές, απαιτούν συνεργασία και φιλία, η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί με στρατευμένα, ανιστόρητα και οργισμένα κείμενα, αλλά με το να έρθουν κοντά κοινωνικά, εμπορικά, τουριστικά, πολιτιστικά, πνευματικά, ψυχικά.


Αγαπητέ Άρμπεν, το μόνο σίγουρο είναι πως στα Βαλκάνια το ελληνικό πνεύμα όχι μόνο είναι κυρίαρχο, αλλά είναι αυτό, που διασφαλίζει την ειρήνη και τη συνοχή στην περιοχή.


Αγαπητέ Άρμπεν. Αυτό να επιδιώκεις και εσύ. Την ειρήνη, όχι την έχθρα, όχι την ένταση, όχι τις συγκρούσεις. Αυτός είναι ο ρόλος των ανθρώπων των γραμμάτων, των αρθρογράφων και ιστορικών...


Αγαπητέ Άρμπεν. 


Μην ανάβεις φωτιές με αστήρικτους ισχυρισμούς για ανύπαρκτα θέματα.


Αγαπητέ Άρμπεν. 


Μπορούν οι δύο λαοί να προχωρήσουν μπροστά χωρίς έριδες και άγονους φανατισμούς. Μπορούν να ωφεληθούν ο ένας από τον άλλον, όπως και συμβαίνει. Ας μην υψώνουμε "ξύλινα τείχη". Ας αναγνωρίσουμε την αξία του ελληνικού πολιτισμού, αυτού που φώτισε τον κόσμο και κρύβει πολλή δύναμη, χωρίς βέβαια να αρνούμαστε το σεβασμό στους πολιτισμούς των άλλων χωρών. 



--