Ο Μασούντ Μπαρζανί ελπίζει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν




Μάιος 2, 2017. 22:21

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, κάλεσε τον επόμενο πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας να υποστηρίξει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, δημοσιεύει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Anadolu’.




Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνει στις 7 Μαΐου.



«Εϊναι ώρα για τους Κούρδους να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους (από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης), σημειώνει  ο Μπαρζανί στην εφημερίδα,  τονίζοντας ότι : «Θέλουμε να αποχωριστούμε από το Ιράκ ειρηνικά και μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».



Υποστηρίζοντας ότι οι Κούρδοι έχουν διαφυλάξει την ενότητα του Ιράκ και την εδαφική του ακεραιότητα από τον περασμένο αιώνα, ο Κούρδος ηγέτης συνόψισε: «Και τι πήραμε ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειες αυτές, όταν 4.500 (κουρδικά) χωριά καταστράφηκαν  και γίναμε ο στόχος  χημικών επιθέσεων (από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν).



Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι Κούρδοι της περιοχής θέλουν να αποκτήσουν την περιφερειακή ανεξαρτησία  τους χωρίς να προκαλέσουν νέα πολιτικά προβλήματα στους γείτονες.



Ερωτηθείς εάν ο ίδιος έχει λάβει οποιεσδήποτε διεθνείς εγγυήσεις, όσον αφορά την περιοχή που ζητά για ανεξαρτησία, ο Μπαρζανί απάντησε: 


 «Η απόφαση θα ληφθεί από τον κουρδικό λαό. Ένα κουρδικό κράτος δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργηθεί εάν εμείς περιμένουμε να μας έρθει ως δώρο από τη διεθνή κοινότητα».




Αναφερόμενος στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές  στη Γαλλία, ο Μπαρζανί είπε ότι οι Κούρδοι ελπίζουν ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα υποστηρίξει  ή τουλάχιστον δεν θα αντιταχθεί σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr