Βουλγαρία: Οι Βιομήχανοι ζητούν να κατέβει ο βασικός μισθός των εργαζομένων


Μάιος 15, 2017. 22:22

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανικού Κεφαλαίου στη Βουλγαρία ((АИКБ) ζήτησε την ακύρωση  του καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2017, όπως είχε ανακοινωθεί από τη βουλγαρική κυβέρνηση.




Η κυβέρνηση είχε προτείνει τη θέσπιση του βασικού μισθού από τα 420 λέβα στα 460 λέβα (€235), αλλά οι Βούλγαροι βιομήχανοι βλέπουν ότι μια τέτοια αύξηση της τάξης 20 ευρώ είναι ζημία στις επιχειρήσεις τους.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βασίλ Βέλεφ, η απασχόληση αυξάνεται και η ανεργία μειώνεται αλλά η κατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού είναι κρίσιμη.



Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό της Βουλγαρίας μειώθηκε  κατά 73.000 άτομα. 

Ενώ, ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, που βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά μόνο 239 χιλιάδες είναι πρόθυμοι να εργασθούν.



Η Βουλγαρία πλήττεται από τη μετανάστευση του πληθυσμού της σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και προβλέπεται μέχρι το 2020 μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 4%.



Την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία, σε σχέση με τον μέσο μισθό των 28 κρατών μελών της ΕΕ βρίσκεται μόλις στο 21%.


Ο Βασίλ Βέλεφ, επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις ζητούν την μείωση περαιτέρω του κατώτατου μισθού και όχι την αύξησή του.


(cross.bg)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr