Κύπρος: «Κλείνουν 'παράθυρα' για αποφυγή της στρατιωτικής θητείας»




Μάιος 26, 2017. 21:49

Λευκωσία.


Στην ψήφιση ενός ακόμη νομοσχεδίου που σκοπό έχει τον περαιτέρω περιορισμό του φαινομένου της φυγοστρατίας προσανατολίζεται η Βουλή. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας συζητήθηκε και την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. 




Ανάμεσα σε άλλα το νομοσχέδιο προνοεί τη σύσταση ειδικής πενταμελούς Επιτροπής με τη συμμετοχή γιατρών και άλλων επιστημόνων, οι οποίοι θα μπορούν να αξιολογούν την κάθε περίπτωση στρατιώτη που αδυνατεί για ψυχολογικούς λόγους να υπηρετήσει τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά.



Με το νέο νομοσχέδιο δεν θα γίνεται δεκτή η γνωμάτευση ενός μόνο γιατρού για την ανικανότητα εκτέλεσης στρατιωτικής θητείας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά θα χρειάζεται η βεβαίωση πενταμελούς ψυχιατρικού συμβουλίου.



Εάν η Επιτροπή κρίνει ότι στρατεύσιμος μπορεί να υπηρετήσει ειδική θητεία, τότε θα τοποθετείται στην Πολιτική Άμυνα. Σημειώνεται ότι όσοι θα εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία δεν θα υπηρετούν 14μηνη θητεία αλλά περισσότερους μήνες. Η σκέψη που υπάρχει είναι η θητεία στην Πολιτική Άμυνα να είναι κοντά στους 18-19 μήνες.



Η άλλη σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των αναστολών. Μοναδικές εξαιρέσεις θα αποτελούν σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις.



Την Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας αποφασίστηκε όπως το Υπουργείο Άμυνας ετοιμάσει τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να σταλεί άμεσα το νέο κείμενο του νομοσχεδίου ώστε να οδηγηθεί σε ψήφιση και οι νομοθετικές ρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ για την κατάταξη της ΕΣΣΟ του καλοκαιριού.



Θα ζητηθεί επίσης από τον Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας να αποστείλει γραπτώς θέσεις και εισηγήσεις για πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν την υπηρεσία των στρατιωτών στη μονάδα του.



Με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, στο Υπουργείο Άμυνας υπάρχει η άποψη ότι θα κλείσουν σημαντικά παράθυρα για όσους επικαλούνται ψυχικές παθήσεις προκειμένου να μην υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά. 
(philenews.com)



--