Τηλεοπτική συζήτηση στα Σκόπια: Τι επιφυλάσσεται για το έργο «Σκόπια 2014» (βίντεο)





Ιούνιος 17, 2017. 17:49

Γράφει από τα Σκόπια ο Βλάντισλαβ Περούνοβιτς

Σε τηλεοπτική συζήτηση, που παρακολουθήθηκε ευρέως από το κοινό της  πΓΔΜ, το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017,  έγινε μια αντιπαράθεση σχετικά με την κατάσταση του πολιτισμού στα Σκόπια.




Συμμετέχοντες ήταν η πρώην υπουργός πολιτισμού, Ελιζαμπέτα Καντσέσκα –Μιλέσκα (του VMRO-DPMNE), ο νυν υπουργός Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι (του SDSM), διεθνούς φήμης Αλβανός ηθοποιός, Βίσαρ Βίσκα και ο διευθυντής του Δραματικού Θεάτρου, Ρόμπερτ Βελιανόφσκι.



Εκτός από τον Βίσκα, ο οποίος αξιολόγησε την 11χρονη εξουσία του VMRO-DPMNE ως ‘φασιστική’, ο Βελιανόφσκι ( μέλος της ακροδεξιάς στη χώρα) μίλησε για τεχνικά θέματα. Το πιο σημαντικό θέμα στην πολιτιστική πολιτική της πΓΔΜ, το οιονεί –ελληνικό και ψευδο-μακεδονικό έργο 2014,συζητήθηκε κυρίως μεταξύ Καντσέσκα -Μιλέσκα και Αλαγκοζόφσκι. 



 Τα θέματα περιελάμβαναν οικονομικές, νομικές, αισθητικές και πολιτιστικές πτυχές του έργου, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων (του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και του πατέρα του, Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας, στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων).



Ο νέος υπουργός δήλωσε ότι, απλά, έχει προκληθεί ζημία σε όλες αυτές τις πτυχές, αν και αυτό που επιθυμεί το SDSM- καταστροφή και απομάκρυνση των αγαλμάτων- θα είναι ανέφικτο για ορισμένο χρονικό διάστημα εξαιτίας των οικονομικών ζητημάτων, αλλά πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει ευρεία δημόσια συζήτηση για το μέλλον τους (ή ακριβέστερα, για την  εξάλειψή τους), πριν από τη λήψη των τελικών βημάτων.



Η συζήτηση έγινε  στο τηλεοπτικό κανάλι «24 Vesti», ένας από τους σπάνιους αντικειμενικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της 11ετούς περιόδου της ακροδεξιάς επεκτατικής κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.


Βλάντισλαβ Περούνοβιτς- wperunovic@gmail.com




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr