Σκόπια: Οι Αλβανοί δυσανασχετούν που δεν εμπλέκονται στην επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα



«Ο Μπουγιάρ Οσμάνι αγνοείται πλήρως από τον Ντιμιτρόφ»

Ιούνιος 13, 2017. 09:28

Σκόπια.
 
Το «Σπούτνικ» ανέφερε ότι τα Σκόπια θα γίνουν, την άνοιξη του επόμενου έτους, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε στους Financial Times ότι η χρησιμοποίηση της αναφοράς ‘FYROM θα παρακάμψει το εμπόδιο για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα και τώρα θα ταξιδεύσει στην Αθήνα για τις πρώτες συναντήσεις στο θέμα αυτό.



Το αλβανικό κόμμα της ‘Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση’- DUI,  είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι θα εμπλέκονταν άμεσα στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος της χώρας.



Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουγιάρ Οσμάνι (από το DUI), ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δεν έγινε γνωστό κατά πόσο εμπλέκεται στη διαδικασία.



Η τηλεόραση ‘TV21’ ζήτησε απαντήσεις εάν υπήρξε κάποια επαφή μεταξύ της αλβανικής και της ελληνικής πλευράς μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά ο Οσμάνι δεν απάντησε.



Στην πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο κρατών έπρεπε να παρευρίσκεται ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι.



Ο Αχμέτι είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά ακόμη εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη ή κομματική.



Τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, το DUI, το Besa και η Συμμαχία των Αλβανών, σε μια κοινή τους δήλωση είχαν υπογράψει ότι οι Αλβανοί «δεν θα είναι παρατηρητές» των μεγάλων διαδικασιών αλλά ενεργοί εταίροι.



Η επίλυση του θέματος της ονομασίας πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, σημειώνει το δημοσίευμα.
(tvkoha.tv)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr