Αλβανικές Εκλογές: Εισαγγελική Έρευνα για δηλώσεις Λουλζίμ Μπάσα και Ιλίρ Μέτα για … πόλεμο!





«Θα έπρεπε να αρχίσει έρευνα για τον Ιλίρ Μέτα; Δικηγόροι: 10 χρόνια στη φυλακή»


Ιούνιος 17, 2017. 22:35

Οι απειλές, η οπλοφορία, οι εξυβρίσεις, εκατέρωθεν των πολιτικών αρχηγών των αλβανικών κομμάτων έχουν ενταθεί στα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου.



Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, φέρεται να είπε – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα-:


«Θέλετε πόλεμο; Θα τον έχετε. Ο λαός θα κερδίσει! Σχίστε τους τα λάστιχα, σπάστε τα παράθυρα,  τραβήξτε από τα γραφεία εκείνους που παραβιάζουν τα δικαιώματά σας. Σηκωθείτε, διαμαρτυρηθείτε και πολεμήστε!»



Αυτές οι εκκλήσεις του ηγέτη του DP ανάγκασαν την κρατική εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα κατά του Λουλζίμ Μπάσα. Ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση.



Από την άλλη, έχουμε τις δηλώσεις του εκλεγέντος προέδρου, Ιλίρ Μέτα, ότι «προτρέπει τον οπλισμό των οπαδών τουμ εάν η αστυνομία δεν συλλάβει εκείνους που ξυλοκόπησαν εκπρόσωπο του κόμματός του».



Οι Αλβανοί δικηγόροι έχουν  διαφορετικές απόψεις για τις δηλώσεις αυτές. 


Ο ένας μιλάει  για ποινικό αδίκημα αφού σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα  η έκκληση για οπλοφορία αποτελεί έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης και τιμωρείται από πέντε έως δέκα χρόνια.



Ο άλλος (δικηγόρος) πιστεύει ότι οι δηλώσεις του Μέτα εντοπίζονται στην παράβαση του άρθρου 227. «Η άσκηση του δικαιώματος από ένα πρόσωπο εκεί που ανήκει ή εκεί που νομίζει ότι ανήκει  και δεν αναγνωρίζει  τον άλλον, χωρίς να καταφεύγει στην αρμόδια κρατική αρχή, συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση μέχρι τριών μηνών»



Ο δημοσιογράφος Αρτάν Χότζα έχει επικρίνει τις δηλώσεις του Μέτα και γράφει χαρακτηριστικά ότι  έχει παραβιάσει το νόμο «με τα δύο πόδια».



Σημειώνει, επίσης,  ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει το Σύνταγμα της χώρας, πρέπει να τίθεται υπέρ της ενότητας του αλβανικού λαού και ότι στο διαχωρισμό του.
(lexo.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr