Ημέρα Αγίου Πνεύματος- η βουλγαρική Ημέρα της ‘Μακεδονίας’


«Από το ’20 του 20ου αιώνα στη Βουλγαρία αυτή η  ημέρα γιορτάζεται ως ‘Ημέρα της Μακεδονίας’"


Ιούνιος 5, 2017. 09:16

Κάθε χρόνο την 51η ημέρα μετά το Πάσχα, μία ημέρα μετά την Πεντηκοστή (Ημέρα της Αγίας Τριάδος) η βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Πνεύματος.




Το ‘Αγιον Πνεύμα’ είναι μια γιορτή, αλλά στη βουλγαρική εθνική κοσμοθεωρία είναι γνωστή ως ‘Ημέρα του Πνεύματος’, που συνδέεται με μια σειρά από δοξασίες, έθιμα και γιορτές, αποκαλύπτοντας όχι μόνο το συμβολισμό βαθιά στη ζωή και στο μυαλό των Βουλγάρων, αλλά το αδάμαστο πνεύμα.


«Από το ’20 του 20ου αιώνα στη Βουλγαρία αυτή η  ημέρα γιορτάζεται ως ‘Ημέρα της Μακεδονίας’. 
 Κάθε χρόνο ο εορτασμός αυτός είναι αφιερωμένος στη Μακεδονία και τους προγόνου μας, ευρύτερα. Σε διάφορα μέρη της Βουλγαρίας διοργανώνονται πολυσύχναστες πομπές και επιδείξεις, διαλέξεις και  γιορτινές βραδιές. Την ημέρα αυτήν τιμάται η μνήμη των Βουλγάρων ηρώων που θυσιάστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους για χάρη ενός ιδανικού- την ελεύθερη και ενωμένη Βουλγαρία».



«Την ημέρα αυτή δίνεται επάξια φόρος τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που αυτοθυσιάστηκαν για τη Βουλγαρία και για αυτούς που παρέμειναν έξω από το βουλγαρικό κράτος και μπορούν ελεύθερα και περήφανα να αισθάνονται Βούλγαροι.


Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στις χιλιάδες των Βουλγάρων ηρώων που πέθαναν ένδοξα στην Κρέσνα, στην επανάσταση Ίλιντεν του 1903, στους Βαλκανικούς πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει αν προσκυνήσουμε τον ηρωισμό και τις πράξεις των ηρώων που συμμετείχαν στους αγώνες και τους πολέμους για την εθνική ενοποίηση».



«Πρέπει να τιμήσουμε τη μνήμη των χιλιάδων γενναίων Βουλγάρων που άφησαν τα κόκαλά τους στο πεδίο της μάχης, στο όνομα των βουλγαρικών ιδανικών. Με το προσκύνημά μας αυτό δείχνουμε στους ανθρώπους ότι ακόμη και τώρα παρά τις προκλήσεις των καιρών, ο αγώνας δεν τελείωσε. 

Είμαστε υποχρεωμένοι να τους δείξουμε ότι θυμόμαστε το έργο τους. Να τους δείξουμε ότι εμείς δεν θα ξεχάσουμε την τυραννία και την καταπίεση που  πραγματοποιούνται συστηματικά πάνω στους Βουλγάρους της ‘Μακεδονίας’ που θέλουν να διατηρήσουν τη βουλγαρική τους ταυτότητα. Δεν θα ξεχάσουμε όλα όσα  υπέστησαν οι Βούλγαροι με το θηρίο της αφομοίωσης και της πολιτικής καταπίεσης. Δεν θα το ξεχάσουμε! Ποτέ δεν θα το συγχωρήσουμε! Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε στους ανθρώπους  ότι ο αγώνας συνεχίζεται και σήμερα».


Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είναι ο προστάτης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ‘Ημέρας της Μακεδονίας’- του Αγίου Πνεύματος. Θα παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου « Στη μνήμη των προέδρων του Επιστημονικού Μακεδονικού Ινστιτούτου (Македонския научен институт) που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική Στρατιωτική Λέσχη στη Σόφια.




(bta.bg, mni.bg)
--




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr