Αλβανικές εκλογές: Από ποια κόμματα κερδίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα




Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα 'υφαρπάζει' ψηφοφόρους από τρία κόμματα


Ιούνιος 15, 2017. 14:48



Τέσσερα χρόνια μετά τις εκλογές του 2013, ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος- PS, του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση- SMI,  και του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  - ΚΕΑΔ/ PBDNJ και 8.7 τοις εκατό των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θα ψηφίσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.




Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης  δημοσκόπησης για τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκε από τον γνωστό ιταλικό φορέα «Piepoli» και παρουσιάστηκε στην αλβανική τηλεόραση.



Εκτός από τον αριθμό των εδρών σε επτά περιφέρειες, το ποσοστό των ψήφων, τις έδρες σε εθνικό επίπεδο των αλβανικών κομμάτων, το Ινστιτούτο «Piepoli» με δείγμα χιλίων ανθρώπων,  παρουσιάζει μια σημαντική  διαπίστωση.



Πρόκειται για την μετακίνηση ψηφοφόρων των μεγάλων κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου σε σχέση με αυτές του 2013.



 Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 90,3 τοις εκατό των ψηφοφόρων παραμένουν πιστοί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, εάν οι εκλογές διεξήγοντο στις 13 Ιουνίου, όπως είχαν, αρχικά,  προγραμματισθεί.



Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, του SMI και του ΚΕΑΔ μετακινούνται υπέρ του κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, PS.



Χάνει ψηφοφόρους το ΚΕΑΔ



Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου «Piepoli», το 25,5 τοις εκατό του εκλογικού σώματος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –εάν οι εκλογές διεξήγοντο στις 13 Ιουνίου, θα ψήφιζαν υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 


Το 8,4 τοις εκατό των ψηφοφόρων του ιδίου κόμματος θα ψήφιζαν υπέρ του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU,   και το 10,1 τοις εκατό των ψηφοφόρων του Βαγγέλη Ντούλε θα ψήφιζαν το ‘Λίμπρα’. Μόνο το 56% του εκλογικού σώματος θα παρέμεινε πιστό στο ΚΕΑΔ/ PBDNJ.



Σύμφωνα με την ιταλική δημοσκόπηση, εάν οι εκλογές διεξάγονταν- όπως είχαν προαγγελθεί- στις 13 Ιουνίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές.


 Έτσι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κέρδιζε  από 69  έως 73 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα θα διατηρήσει  τις έδρες από 41 έως 45, το SMI από 13 έως 17, το PDIU παίρνει από 3 ως 5 έδρες  και  το ‘Λίμπρα’ από 1 έως 3 έδρες.



Αυτό σημαίνει ή  αυτοδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ή να κάνει μετεκλογική συμμαχία με ένα από τα μικρότερα κόμματα.




(shqiptarja.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr