Πρωθυπουργός Σκοπίων στο Κοινοβούλιο: Η Συμφωνία με τη Βουλγαρία θα υπογραφεί σε τρεις γλώσσες




“Ζάεφ: Η συμφωνία θα υπογραφεί στην αγγλική, «μακεδονική» και βουλγαρική”


Ιούνιος 22, 2017. 22:21

Σκόπια.

Η Συμφωνία για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία θα υπογραφεί σε τρεις γλώσσες: στην αγγλική, τη σλαβική των Σκοπίων ( ψευδομακεδονική) και τη βουλγαρική, είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ,  στο Κοινοβούλιο.




Πρόσθεσε ότι  «εάν τελικά υπάρξει συμφωνία,  θα υπογραφεί και από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και στις τρεις αυτές γλώσσες, που θα σημάνει την αναγνώριση της γλώσσας μας ως «μακεδονικής» από τη Βουλγαρία. Είναι σημαντικό για εμάς η αναγνώριση της γλώσσας μας  από τη γειτονική χώρα» είπε ο Ζάεφ στη σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, απαντώντας σε κατηγορίες από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE, ότι κρύβει το περιεχόμενο της συμφωνίας και παραβιάζει τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα.



« Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη χώρα μας με το συνταγματικό της όνομα. Είδα ότι για αυτήν τη συμφωνία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει ειλικρινείς προσπάθειες, αυτό το είδα προσωπικά, δεν είχα ενημερωθεί τότε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης. 
Είχαν προχωρήσει σε ένα σοβαρό στάδιο και αυτό το χαιρετίζουμε. Η Βουλγαρία, μέσω αυτής της συμφωνίας θέλει ειλικρινά να αφαιρέσει βάρη που υπήρχαν μεταξύ των γειτόνων με την υποστήριξη προς τη χώρα μας στην πορεία της προς την ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ.



Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσαρμοσθεί η χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Αναφερόμενος για την αλλαγή της ύλης των σχολικών βιβλίων σε σχέση με τη Βουλγαρία, δήλωσε  ότι αυτό θα γίνει από εμπειρογνώμονες.


«Εμείς οι πολιτικοί προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη ρύθμιση για την οικοδόμηση φιλίας. Η χώρα μας χρειάζεται τους γείτονες περισσότερο ως φίλους», είπε ο Ζάεφ, μεταξύ των άλλων.
(sitel.com.mk)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr